- Meningsløst å konkurrere

Statoil og Hydro slår sammen olje- og gassvirksomheten. - Vi vil forene kreftene for å stå sterkere globalt, sier Helge Lund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Styrene i Statoil og Hydro går inn for å slå sammen Statoil og olje- og gassvirksomheten i Hydro, melder NA24.


Sammenslåingen vi gjøre selskapene til verdens klart største operatørselskap i offshoresektoren. Fusjonen er drevet fram av ambisjoner om vekst både i Norge og internasjonalt, skriver selskapene i
børsmeldingen.

Lykkelige Reiten og Lund 

Nåværende konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten og konsernsjef i Statoil Helge Lund smilte fra øre til øre på pressekonferansen i morges. Lykkelig enige om at fusjonen gagner begge selskapene og skal bidra til vekst.

- Statoil og Hydros komplementære egenskaper skaper en perfekt kombinasjon som det nye selskapet skal utnytte. Vi får en sterk internasjonal konkurransekraft, sier Reiten, som er foreslått som styreleder i det nye selskapet.

Helge Lund ligger an til å bli konsernsjef i det sammenslåtte selskapet, som ikke har noe navn ennå.

- Behovet for denne fusjonen har vokst fram over tid. Dette er en bransje med knalltøff konkurranse, dette er to globale selskaper. Etter hvert har det vist seg meningsløst å konkurrere internasjonalt, når vi heller kan forene kreftene og jobbe sammen og bli sterkere globalt, sier Lund.

Ifølge konsernsjefene har forhandlingene vært hyggelige og uten de altfor store utfordringene. De forventer positiv respons fra aksjonærene og godkjenning av myndighetene.

FUSJONERER: Konsernsjefene Eivind Reiten i Hydro (t.v) og Helge Lund i Statoil, er enige om fusjon. - Det gir mer mening å forene kreftene og utnytte hverandres kompetanse, enn å konkurrere på det internasjonale markedet, sier Helge Lund. Foto: SCANPIX
FUSJONERER: Konsernsjefene Eivind Reiten i Hydro (t.v) og Helge Lund i Statoil, er enige om fusjon. - Det gir mer mening å forene kreftene og utnytte hverandres kompetanse, enn å konkurrere på det internasjonale markedet, sier Helge Lund. Foto: SCANPIX Vis mer

- Med de signalene som har kommet, regner vi med at godkjennelsesprosessen vil gå greit, sier Reiten.

Positiv Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier i en pressemelding at regjeringen mener fusjonen er fornuftig.

- Dette innleder en ny epoke. Vi skaper et verdensledende energiselskap og gir Norge et sterkere olje- og gassmiljø. Det nye selskapet vil bidra med store verdier til det norske samfunnet. Dette gir et godt grunnlag for å møte de utfordringene olje- og gassvirksomheten står overfor. Regjeringen mener at forslaget om fusjon av olje- og gassvirksomheten i de to selskapene er industrielt og strategisk fornuftig, sier statsministeren.

Staten fortsatt stor eier

Selskapene forventer lite nedbemanning, som de sier vil bli håndtert gjennom intern omstilling og naturlig avgang.

- Både Hydro og Statoil har utviklet kompetanse og teknologi som er anerkjent som noe av det beste i den globale energibransjen. Ved å forene de to enhetenes krefter, vil det fusjonerte selskapet bli en svært kompetent og økonomisk sterk norskbasert aktør, posisjonert for å sikre fortsatt gode resultater innenlands og forfølge internasjonale muligheter til langsiktig vekst, sier Jan Reinås og Jannik Lindbæk, styreledere i

henholdsvis Hydro og Statoil.

- Meningsløst å konkurrere

Hydros aksjonærer vil eie 32,7 prosent og Statoils aksjonærer vil eie 67,3 prosent av det nye selskapet. Staten vil eie om lag 62,5 prosent i det fusjonerte selskapet.

Stoltenberg sier regjeringen har som et mål å være en langsiktig eier i det fusjonerte selskapet. De har som intensjon over tid å øke eierandelen til 67 %, og vil be Stortinget om nødvendig fullmakt til å gjennomføre dette.

Lund og Reiten styrer videre

Forslaget om fusjon må godkjennes av generalforsamlingene i de to selskapene, og bli godkjent av myndighetene. Fusjonen blir neppe gjennomført før i tredje kvartal 2007.

Selskapet vil få et nytt navn. Styrene foreslår at Eivind Reiten blir styreleder, mens Helge Lund foreslås som konsernsjef.

Det nye selskapet antas å få en samlet produksjon på 1,9 millioner fat per dag i 2007

og påviste olje- og gassreserver på 6,3 milliarder fat olje­ekvivalenter. Hydro vil fortsette med sin virksomhet innen aluminium.

• Her kan du få mer informasjon om fusjonen.