Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Meningsløst å snakke om barnehage, skole og helse

Hvis verden uansett blir ulevelig, kan vi bare glemme alle andre politiske saker. Une Bastholm (MDG) er likevel ikke spesielt redd for framtida. Denne helgen samles partiet til landsmøte på Fornebu.

MAKT: Une Bastholm er MDGs eneste stortingsrepresentant og favoritt til å ta over som eneste leder i partiet neste år. Uten makt til å påvirke, innrømmer Bastholm at det hadde sett mørkt ut. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MAKT: Une Bastholm er MDGs eneste stortingsrepresentant og favoritt til å ta over som eneste leder i partiet neste år. Uten makt til å påvirke, innrømmer Bastholm at det hadde sett mørkt ut. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis vi fortsetter sånn som i dag, når er det verden går til helvete?

- Klimaendringene er i gang. For noen bønder i Norge gikk det til helvete i fjor sommer.

- Var det klimaendringene?

- Ja, det var klimaendringene. Det tør jeg å si. Når du ser at du får så mange somre etter hverandre med ekstreme varianter - enten veldig vått eller tørt - og sammen med oppvarmingen over flere tiår, så er forskerne ganske tydelig på at dette er et tegn på klimaendringene. Det er sånn det ser ut. Det er helt ukontroversielt at klimaendringenes språk er ekstremvær. Hele debatten om en enkelt værhendelse skyldes klimaendringene, er irrelevant. Klimaendringer er tendensen, ikke hendelsen.

- Har man vært for redd for å peke på enkelthendelser?

- Ja, og det er en sunn skepsis vi har.

- For det kan slå tilbake?

- Det er jeg ikke så redd for. Men tillit til forskning er viktig.

- Det er et stort alvor over politikken til MDG …

- ... det er rart det er så morsomt!

- Er du personlig redd for framtida?

- Veldig sjelden. Jeg tror jeg er forskånet for mange av de mørkeste følelsene fordi jeg er i en posisjon der jeg kan påvirke. Det er en klisjé, men ellers tror jeg det hadde vært mørkt.

Forstår bekymring

- Verdens økonomiske vekst de siste hundre åra er drevet fram av fossil energi og har løftet milliarder ut av fattigdom. Er du enig i det?

- Fossil energi har drevet fram den industrielle revolusjon, som sammen med flere rettigheter har løftet folk ut av fattigdom. Ja. Det er jeg enig i.

- Skjønner du at folk blir bekymret når du vil endre alt dette?

- Ja, det er kjempeforståelig. Men det jeg ikke klarer å forstå er at man tror noe som fungerte i ei tid som så helt annerledes ut, skal fungere i den verden som vi nå går inn i. Det var en kjempeidé for Norge å investere i olje på 70 og 80-tallet, men nå har vi rapporten fra FN som sier at vi må halvere utslippene våre innen 2030. Vi eksporterer et produkt som hele verden jobber med å erstatte. Vi må åpenbart gjøre noe. Skal vi vente til det plutselig blir et oljeprisfall eller skal vi ha en styrt politisk avvikling? Jeg mener det siste er det klart beste både for arbeidstakerne og Norge. Og for å hindre klimaendringene.

Une Bastholm må opp i stortingssalen for å stemme. Som eneste stortingsrepresentant for MDG dekker hun alle saksfelt. Da hun kommer tilbake på kontoret spør Dagbladet hvem hun stemte sammen med. SV, sier hun.

På et eller annet tidspunkt kommer det oppslag om hvor mye MDG stemmer sammen med opposisjonen - «at jeg er en vannmelon», sier hun. Vannmelon er klimaskeptikernes betegnelse på politikere som er grønne utenpå - men knallrøde sosialister inni.

- Er du redd for vannmelon-anklagen?

- Jeg er ikke redd for noe, men jeg er forberedt. Hadde du satt alle partiene inn i et lukket rom, helt uavhengig av politisk samarbeid, så ville Høyre og Arbeiderpartiet stemt likt i det aller meste.

- Hvem hadde MDG stemt mest likt med, Venstre?

- Venstre og SV, ja.

Klima er nesten alt

- Bortsett fra klima, hvorfor skal folk stemme på MDG?

- Det er fordi klima bare er et eksempel på en solidaritetssak. Jeg mener vi trengs for å modernisere byene og bygdene. Miljø- og klimakrisen er så stor at den er samfunnsinngripende. Hvis du er dårlig på det, gjør du det dårlig på alle andre politikkområder.

- Du nevner ikke barnehage, skole, eldreomsorg eller innvandring. Er dere et ensaksparti?

- Nei, og jeg aksepterer ikke at miljø er én sak. Det blir meningsløst å ha debatter om barnehage, skole og helse, hvis vi ikke har en grunnleggende trygg og forutsigbar framtid for barn og unge i dag om 20, 30 og 40 år - eller om 100 år. Det sagt, har jeg valgt å bruke mye tid på flyktningpolitikk og psykisk helse hos unge.

- Kan du nevne noen nye jobber som har kommet de siste åra som er grønne og har høy verdiskapning? Som et eksempel på jobbene som skal ta over etter oljen?

- Norge har størst potensial på hav og energi. På begge de områdene skjer det mye kult allerede. Elektrifisering av skipsfart er en veldig fin historie på noe vi allerede gjør.

- Men er ikke det avhengig av statsstøtte?

- Noe av det har Enova-støtte, ja.

- Men du skal erstatte jobber som bringer inn mye i statskassa, det første eksempelet du kommer med er jobber som krever statsstøtte nå?

- Ja, akkurat nå. Men hvor mye støtte har ikke oljen krevd.

- BNP ikke viktig

- Oljen har gitt oss enorme inntekter?

- Vi kommer ikke til å finne noe gull av typen olje igjen. Det er helt spesielt, en råvare vi kan eksportere nesten uten å foredle den i det hele tatt. Og få så mye penger på den.

- Det kommer ingen ny olje?

- Nei. Men vi kommer til å ha en mer robust økonomi etter oljeeventyret fordi vi kommer til å være gode på flere ting og få et mer mangfoldig næringsliv. Du må huske at det bare er en av ti i Norge i dag som jobber i oljerelaterte bransjer. Det er mange, men det er veldig mye annet vi er god på.

- I partiprogrammet står det at dere vil «redusere det materielle forbruket i Norge til et bærekraftig og sosialt rettferdig nivå innen 2030». Hvor mye skal Norges BNP ned med?

- Det er mange som kan mer om dette enn meg, men det er mye som tyder på at BNP-en ikke er spesielt viktig. Den sier ingenting om ressurseffektivitet eller hvor godt vi har det. Vi er opptatt av fotavtrykket nordmenn har på kloden, hvor mye ressurser vi legger beslag på og utslippene vi har. Det som ikke er miljømessig bærekraftig, er heller ikke økonomisk bærekraftig. Det handler bare om du ser to eller 20 år fram i tid.

- Det er en del stressa byråkrater i finansdepartementet, hvis Norge skal inn i en resesjon?

- Foreløpig er vi ikke der en gang at vi utnytter de ressursene vi tar ut. Det er ikke sikkert vi trenger å gå ned i levestandard, selv om vi forbruker mindre av kloden. Vi kan forbruke smartere. Vi kan reise smartere.

Bompenger

- Skjønner du at folk er forbanna på bompenger?

- Det er ikke alle som er det. Men jeg forstår noen er det, ja. Noen få av dem som blir berørt av bomstasjonene har reelle og ordentlige problemer med å få det til å gå rundt, det har jeg respekt for.

- Det rammer usosialt?

- Isolert, ja. Men det gjør også luftforurensning i byene. For oss er bompenger rundt byene noe helt annet enn bomstasjoner utenfor storbyområdene. Bomstasjonene som skal finansiere en motorvei, ville ikke vært der med vår politikk. Og vi vil målrette skatteletten til de med minst, og styrke de sosiale ordningene.

- Kjører du bil selv?

- Jeg er med i bilkollektiv, jeg har jo hytte. Jeg hadde bil før, men jeg bor i by og syntes det var upraktisk og brukte den veldig sjelden.

- Ser du ikke at bilen har noen helt uovertrufne egenskaper når det gjelder å flytte folk rundt?

- Det er ingenting som er mer uovertruffent i en by enn kollektivt, men vi sier heller ikke at det ikke skal finnes biler.

- Disse bilene som dere vil ha færre av. De finansierer i dag kollektiv- og sykkelutbygging. Da må vel syklistene og kollektivbrukerne begynne å betale for seg?

- Vi mener staten bør ta større andel av kollektivprosjektene i byene. I Oslo står alle partiene samlet om den nye bompengepakken- bortsett fra Frp og Rødt.

Populære i Oslo

- Nå skriver media om anti-bompengepartier i de store byene. Hva håper du skal bli den største saken i valgkampen?

- Miljø og klima. Bompengeopprør ville forresten kommet på et tidspunkt uansett. Byene har trengt et såpass stort løft på kollektivtransporten, fordi de vokser. Det må du finansiere på en måte og du trenger restriksjoner på biltrafikken.

- Så bomsaken er en god sak for dere?

- Det er en sak som gir oss en anledning til å snakke om hvorfor man har bompenger. Det er alltid bra for et lite parti når man får argumentert for hvorfor man mener ting.

- Dere kan leve med at 95 prosent er riv ruskende uenig, så lenge 5 prosent stemmer på dere?

- Men 95 prosent er ikke uenig, så det problemet slipper vi! Jeg synes det er fantastisk inspirerende hvordan grønn politikk kan være nytt for mange, men når det er innført og man ser resultatene - er det veldig populært. I Oslo er det veldig underkommunisert hvor stor oppslutning det er rundt bilrestriksjonene. Det har alltid vært sånn at de som roper høyest, blir hørt. Men det er viktig - uansett hvilken side man er på i politikken - at man må huske at det er mange som ikke roper.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!