- Meningsløst forslag av riksadvokaten

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff mener det er meningsløst av riksadvokaten å foreslå å senke kravene til mistanke for å ransake folk på gata i jakten på ulovlige våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er et panikkforslag. Her skulle riksadvokaten vise at han er flink gutt, sier Staff om riksadvokatens siste utspill.

Riksadvokat Tor Aksel Busch skriver i brevet til justisministeren at straffeprosessloven bør endres, slik at politiet i jakten på ulovlige våpen kan ransake folk på gata uten at det er skjellig grunn til mistanke.

Hvis Stortinget hadde gjort en slik lovendring, mener Staff at følgen ville blitt et kraftig misbruk fra politiets side. Staff peker på at selv om riksadvokaten foreslår dette for å stanse utbredelsen av ulovlige våpen, vil politiet kunne benytte seg av muligheten til å ransake personer i håp om å finne andre ting, blant annet narkotika.

- Det kan misbrukes ut over enhver rimelighet. Det ville bety at hvem som helst i politiet når som helst kan foreta en ransaking. Jeg tror det vil ramme dem som har det verst i samfunnet. - Det vil i særlig grad gå ut over utlendinger og ungdom. Det vil også få en sosial slagside. Jeg tror det i mindre grad vil ramme de pene gutta fra vestkanten, sier Staff, som også er kraftig motstander av videoovervåking.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer