-  Meningsløst karusellforbud

Veritas vil vurdere å forby funksjonshemmede å kjøre enkelte karuseller etter ulykken på Tusenfryd. Norsk Handikapforbund reagerer kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hvis en kvinne hadde falt ut, skulle vi forbudt kvinner å kjøre karusell også? Dette blir meningsløst, sier Lars Ødegård, generalsekretær i Norges Handikapforbund, til Dagbladet.

Det Norske Veritas (DNV) har funnet ut at ulykken på Tusenfryd torsdag, der en 23 år gammel rullestolbruker datt ut av karusellen RollOver, ikke skyldtes teknisk feil.

-  Det betyr at årsaken enten er operasjonell feil eller mannens funksjonshemning. Hvis det siste er tilfelle, vil vi vurdere å forby funksjonshemmede å kjøre enkelte karuseller, sier Per Wiggo Richardsen, informasjonssjef i Det Norske Veritas (DNV).

Veritas avventer politiets rapport i saken, før de avgjør om de vil fremme et slikt forslag.

-  Sikkerheten først

Tusenfryd håper de slipper å stenge karuseller for alle funksjonshemmede.

-  Når alle rapporter er klare, må vi se hva vi kan gjøre for å unngå at dette skjer igjen. Men vi ønsker å ha en park som er åpen for flest mulig, både funksjonsfriske og funksjonshemmede. Samtidig kommer sikkerheten først, sier Thomas Nygård, driftssjef ved Tusenfryd.

De fire siste åra har rundt en prosent av parkens kunder hatt funksjonshemninger, noe som tilsvarer 4 000 personer i året. Av disse har omtrent 30 prosent vært rullestolbrukere, ifølge Tusenfryd.

-  Diskriminering

Norges Handikapforbund håper forslaget skrinlegges så fort som mulig.

-  Vi er også opptatt av sikkerhet, men et slikt forslag er å velge den første og enkleste løsningen. Det vil være direkte diskriminerende, sier generalsekretær Lars Ødegård.

Han mener parkene heller må skaffe fram bedre informasjon.

-  En rullestolbruker kan være så mye forskjellig, det blir dumt å sette alle i en bås. Man kan gjerne ha informasjon om hvorvidt ulike karuseller krever full arm- eller beinstyrke. Men vi vil selv bestemme om vi skal kjøre, sier han.

-  Har mye vondt

23-åringen som ble skadet torsdag er lam i høyreside av kroppen, etter at han fikk omfattende skader i en bilulykke i 1999. Etter fallet ut av RollOver torsdag fikk han et brudd i korsryggen.

-  Han er forslått i hele kroppen, og har mye vondt, sier 23-åringens mor til Dagbladet.

-  Heldigvis rakk han å ta for seg med venstrehånda, slik at han unngikk hodeskader. Jeg hadde håpet at skulle ha gått så fort at han ikke rakk å bli redd, men han rakk å tenke. Han har sagt at han tenkte «nå detter jeg og nå dør jeg». Han har fått noe han vil plages med i lang tid framover og er sint for at det kunne skje, sier mora.

Hun mener at sikkerheten må skjerpes.

-  Det har skjedd noe som ikke burde skjedd, og det må granskes, slik at ikke skjer igjen, sier moren.

-  Det må bli bedre kontroll med de mest ekstreme attraksjonene, men funksjonshemmede er delt i mange ulike grupper, og et forbud som gjelder alle vil være uheldig, sier hun.

23-åringen som ble skadet i ulykken orket ikke å snakke med Dagbladet i går.

RASER: Generalsekretær i Norges Handikapforbund Lars Ødegård.