Meningsmålerne tapte valget

KØBENHAVN (NTB-RB): Sjelden har så mange meningsmålinger tatt så mye feil. Alle spådommer om en borgerlig storseier ble gjort til skamme da valgresultatet i Danmark omsider forelå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte politikere går inn for å forby offentliggjøring av meningsmålinger de siste dagene før et valg, mens meningsmålerne gir troløse velgere skylda for at de tok feil:

- Vi tok ikke feil. Men mange velgere skiftet mening i siste øyeblikk, sier Gallup-direktør Rene Spogard.

Erfaringene fra tidligere folketingsvalg er at meningsmålingene sjelden bommer med mer enn 3-5 prosent i forhold til det endelige resultatet.

Denne gangen gikk det annerledes. De siste målingene som ble offentliggjort i danske aviser hadde feilprosenter fra 4,2 til 8,5 prosent.

Socialdemokratiets framgang kom bakpå nesten alle meningsmålerne. Nyrup Rasmussens parti fikk en oppslutning på 36 prosent, mens meningsmålingene spådde rundt 30 prosent. Samtidig ble Venstres framgang langt fra så markant som meningsmålerne trodde, mens tilbakegangen for de konservative ble langt større enn meningsmålingene tydet på.

- Hadde det vært valg de dagene målingene ble gjennomført, ville vi fått borgerlig valgseier. Men mange velgere skiftet mening i siste øyeblikk. De borgerlige tapte sluttspurten i valgkampen, sier Gallup-direktør Rene Spogard.

Det store antall meningsmålinger har fått enkelte politikere til å gå inn for et forbud mot offentliggjøring av meningsmålinger i en eller to uker før valget, på samme måte som i Frankrike.