BESVIMTE I BANK-KØ: Grekerne frykter et enda større finansielt kaos ved et nei til søndagens folkeavstemning. Derfor snur stemningen i retning av et ja. EPA/ARMANDO BABANI Scanpix
BESVIMTE I BANK-KØ: Grekerne frykter et enda større finansielt kaos ved et nei til søndagens folkeavstemning. Derfor snur stemningen i retning av et ja. EPA/ARMANDO BABANI ScanpixVis mer

Meningsmåling viser flertall for ja-sida

Frykten for kollaps beveger velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En meningsmåling gjort av euro2day i går ettermiddag viser at 47,1 prosent av de greske velgerne vil si ja til avtalen som ble lagt fram for den greske statsministeren Alaxis Tsipras før har avbrøt forhandlingene med EU natt til lørdag sist helg. 42,2 prosent vil stemme nei til avtalen, slik Tsipras ba om i sin dramatiske tale til folket i går ettermiddag. Folkeavstemningen er på søndag.

Slag i ansiktet Tallene er et slag i ansiktet på Tsipras, folkemeningen ser ut til å ha snudd ganske dramatisk etter at bankene stengte på mandag, og mange pensjonister ikke fikk ut penger fordi de ikke har betalingskort. Stengingen av bankene er bare en prøve på det finansielle kaoset som venter hvis Helles må forlate Euroen.

Før bankene stengte på mandag var det et klart flertall for nei til avtalen med EU. Da sa 30 prosent av velgerne at de ville stemme ja, mens hele 57 prosent sa de ville stemme nei. På tirsdag, etter at bankene hadde vært stengt i to dager, var tallene 37 prosent ja og 46 prosent nei. Det ser altså ut til å ha vært en rask, gradvis endring i holdninger til det avgjørende spørsmålet for Hellas, ja eller nei til tilbudet fra EU.

Stort flertall for euro Den samme meningsmålingen viste at et overveldende flertall av grekerne fortsatt ha euro. Mer enn tre fjerdedeler av velgerne vil beholde euroen. Det vil også statsminister Alexis Tsipras, men han ville ikke i utgangspunktet godta de innsparingskravene som EU og kreditorene krever av Hellas. Hans prosjekt har vært å forene det som for EU er uforenlig; å beholde euroen, men ikke akseptere innsparingskravene.

Søndagens folkeavstemning er helt avgjørennde for Tsipras politiske liv. Med et ja-flertall vil det være vanskelig for ham å styre videre, og det er liten tvil om at EU og unionens sentrale leder, den tyske forbundskansleren Angela Merkel, vil ha den uberegnelige og uforsonlige Tsipras byttet ut.

Flere EU-ledere har oppfordret grekerne til å stemme ja i søndagens folkeavstemning.