Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meningsmålingene så helt umulige ut for et uavhengig Skottland. Men nå skjer det noe

- Nå tenker jeg at det er mulig.

FØRSTEMINISTER: Alex Salmond. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix
FØRSTEMINISTER: Alex Salmond. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen måneder etter at Norge feiret 200 år med uavhengighet, skal skottene om 15 dager stemme om de skal bli uavhengige fra Storbritannia, eller om de fortsatt skal styres fra London.

Hadde stor ledelse Nei-sida, de som mener at Skottland er best tjent med å fortsette som en del av Storbritannia, har hele tiden hatt ledelsen på meningsmålingene. Ledelsen har vært så stor, i en periode var de oppe i 65 prosent, at analytikerstjernen Nate Silver på denne tida i fjor mente det ville være nærmest umulig for ja-sida å vinne.

Men denne uka kom en meningsmåling som kan ha fått enkelte unionister til å sette teen i halsen: På Yougovs måling er det nå 53-47 i favør av nei-sida. Ledelsen har minket med hele åtte prosentpoeng den siste måneden, da det var 61-39, skriver avisa Herald.

Forandret seg Avisa melder at det nå for første gang er nervøsitet internt hos nei-sida.

- Det har forandret seg en del den siste uka. Jeg tror fortsatt at vi vil vinne. Men det blir jevnt, og det er mulig at vi taper. Ja-sida kan vinne nå. Tidligere har jeg tenkt at vi aldri kunne komme til å tape, men nå tenker jeg at det er mulig, sier en innsider til Herald.

Alistair Darling, som leder nei-kampanjen «Better Together», sier de skal jobbe hardt til valgdagen for å kapre de nødvendige stemmene.

- Tidligere i år sa folk til meg: Vi har det i vår hule hånd, det er ingen grunn til å bekymre seg. Jeg har alltid sagt at det ikke er avgjort, at det kommer til å bli jevnt og at alle stemmer får betydning. At det blir jevnere på meningsmålingene er bra for oss, sier han til avisa.

Kø for å registrere seg Alex Salmond, skottens førsteminister og mannen som tok initiativet til folkeavstemningen, har på sin side tro på seier.

- Jeg har alltid trodd at vi vil vinne. Jeg var i Dundee i går, der sto folk i kø for å registrere seg for å stemme, sier han.

Mange spørsmål Det er en rekke ubesvarte spørsmål knyttet til hva som vil skje hvis Skottland løsriver seg fra nabolandene i sør og øst.

Vil de beholde pundet? Salmond mener det vil være mulig.

Vil de fortsatt være medlem av EU? Trolig, men de må kanskje søke på nytt. Og det er ikke sikkert pund og EU lar seg kombinere, noe Salmond også mener vil være mulig.

Vil skottene få kontroll over oljeinntektene? Og hvor store vil de være i framtiden? Ingen vet sikkert. Heller ikke hvor stor del av den nåværende britiske statsgjelda de vil måtte ta over.

De vil også måtte bygge opp et eget forsvar. Som må søke om Nato-medlemskap. Britenes tidligere Nato-ambassadør sier i dag til Scotsman at skottene vil bli tatt i mot med åpne armer der.

Capsen i hånda Samtidig har ivrige ja-velgere de siste dagene lastet ned den gamle The Proclaimers-låta «Cap in hand», hvor de i refrenget spør hvorfor i all verden noen andre skal styre landet deres mens de står med lua i hånda, slik at den er på vei mot listetoppen, skriver Scotsman.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media