INN ELLER UT: Det er spørsmålet, her fra et hus i Brighton. Foto:  AFP / GLYN KIRK / NTB scanpix
INN ELLER UT: Det er spørsmålet, her fra et hus i Brighton. Foto:  AFP / GLYN KIRK / NTB scanpixVis mer

Meningsmålingene viser tilnærmet dødt løp. Oddsmarkedet gir 77 prosent sjanse for at britene blir

Dårlige meningsmålinger er én av grunnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag bestemmer britene seg: Skal de bli i EU eller fortsette videre utenfor den europeiske unionen.

Meningsmålingene viser tilsynelatende at det er tilnærmet dødt løp, med ulike målinger som viser flertall for både å bli og å «slå opp». Gjennomsnittsmålingen til Financial Times viser 47-45 i favør å bli.

I oddsmarkedet er det ikke dødt løp. I skrivende stund mener de som setter penger på det at det er 77 prosents sjanse for at britene blir.

Dårlige målinger

Hvorfor er forskjellen så stor? En årsak er at det er uklart hvor gode meningsmålingene faktisk er, og at det har vært store forskjeller i resultatene i telefon- og nett-meningsmålingene. Telefonmålingene viser gjennomgående høyere andel for bli-sida, og de traff også bedre i forkant folkeavstemningen om valgordningen i 2011, påpeker Jan Arild Snoen, Minerva-kommentator og trolig Norges fremste ekspert på politisk odds.

- Det har også vist seg at det er en status quo-bias i disse valgene, som var veldig tydelig i uavhengighetsavstemmingen i Skottland. Det er en tendens til at velgerne på slutten går til det alternative de kjenner. Det er en trygghet i det kjente som slår ut, og det gir utslag i oddsmarkedet, sier Snoen.

Han mener selv at «remain» nå er klar favoritt, og har i dag morges lagt fram argumentene for det - blant annet at det er meldt dårlig vær og at det kan gi lavere valgdeltakelse - i en Minerva-artikkel.

- Hva har du selv satt penger på?

- Jeg har et veddemål fra torsdag på «bli». I dag satte jeg også et på at utfallet blir «bli» med mellom 50 og 55 prosent, altså at det ikke blir en knusende seier.

Tallknuser: Britene blir

Tallene i oddsmarkedet er for øvrig på linje med analysene til den den britiske tallknuseren Matt Singh. Han var den eneste som klarte å forutse resultatet av fjorårets valg i Storbritannia, men foran dette valget er han mer i tvil.

- Dette valget er ekstremt vanskelig for valganalytikere. Folk burde være varsomme med å overtolke målinger, sa han til Financial Times i midten av juni.

Singh holder likevel en knapp på bli-siden.

Litt etter midnatt natt til torsdag la han ut en oppdatering av hans statistiske modell, der han har regnet seg fram til at det er 74 prosent sjanse for at utfallet av folkeavstemningen er at Storbritannia blir i EU. Tilsvarende er det 26 prosent sjanse for at ut-siden vinner fram.

Torsdag morgen kom Singh med en oppdatering på Twitter, der han skrev at nye utregninger viser at ut-siden har redusert sine sjanser til 25 prosent.

De siste meningsmålingene har for øvrig kommet. Det vil si at vi ikke vil få noen flere indikasjoner før stemmene er ferdig telt - en opptelling som starter klokka 23.00 i kveld samtidig som stemmelokalene stenger for britene.