Menn (57) bestemmer hvor lenge Rune Øygard (54) skal sitte i fengsel

Sjefen for Eidsivating lagmannsrett: - Vi har ingen kvinner med den erfaringen vi trengte.

 BESTEMMER STRAFF:  Dommere og jury på plass i rettssalen i Eidsivating lagmannsrett under ankebehandlingen i Rune Øygard-saken. De tre fagdommerne - lagmann Ørnulf Røhnebæk i midten - og fire av jurymedlemmene kommer med utmålt fengselsstraff klokka 13 i dag. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.
BESTEMMER STRAFF: Dommere og jury på plass i rettssalen i Eidsivating lagmannsrett under ankebehandlingen i Rune Øygard-saken. De tre fagdommerne - lagmann Ørnulf Røhnebæk i midten - og fire av jurymedlemmene kommer med utmålt fengselsstraff klokka 13 i dag. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Straffen som overgrepsdømte Rune Øygard (54) blir meddelt i Eidsivating lagmannsrett klokka 13 i dag, er fastsatt av dommere på hans egen alder.

Fem av de sju er menn med en gjennomsnittsalder på 57,6. De to andre dommerne er begge 59 år gamle kvinner.

De sju utvalgte som skal vurdere straffeloven til å fastsette riktig fengselsstraff for den 54 år gamle tidligere ordføreren er dermed 58 år gamle i gjennomsnitt.

Er det så et problem at Øygards utvalgte straff blir bestemt av dommmere fra hans «egen» generasjon i en sak der offeret er ei mindreårig jente?

Fem prosent under 30 Gjennomsnittalderen på de ansatte dommerne i lagmannsrettene i Norge er 55 år. Bare fem prosent av dommerne er under 30 år, ifølge domstoladministrasjonen.

- Skjevhetene i dommernes alder er problematiske. Dette er et problem for oss, og vi drøftet dette før ankesaken til Rune Øygard. Men det måtte bli slik, sier førstelagmann Sverre Nyhus (62), sjef ved Eidsivating lagmannsrett, til NRK.

Straffen blir utmålt av tre lagdommere og fire av de 10 lekdommerne i juryen som fant Øygard skyldig. De fire lekdommerne er rekruttert fra juryen ved loddtrekning.

To kvinner og to menn er trukket ut som «folkedommere», mens alle de tre profesjonelle dommerne er menn.

- Ingen erfarne kvinner - Bare fire av 14 lagdommere i Eidsivating lagmannsrett er kvinner, og ingen av dem har den erfaringen vi trengte i denne saken. Det er beklagelig at vi ikke fikk til en bedre kjønnsbalanse og alderssammensetning, sier førstelagmann Sverre Nyhus til NRK.

De tre fagdommerne bak dagens dom er altså alle menn, med en gjennomsnittsalder på 61,6 år.

Uheldig - men ikke feil Bistandsadvokat Hege Salomon (46) har forsvart en rekke mindreårige ofre i overgrepssaker i retten. De fleste har vært unge jenter.

- For de fornærmede oppleves det som uheldig at det er gråhårede menn som behandler saken deres, sier advokat Salomon til NRK.

Hun har likevel ikke opplevd at aldersskjevhet blant dommere har hatt innvirkning på resultatet i saker.

- Dette handler om den subjektive oppfatningen fornærmede har av hvordan de blir behandlet. Det hadde vært hensiktmessig med flere kvinner og en større alderspredning, påpeker Salomon.