Menn blir ledere i kvinneyrke

Nesten dobbelt så mange mannlige som kvinnelige sykepleiere får lederansvar, viser en undersøkelse gjort ved Høgskolen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Bente Abrahamsen har fulgt sykepleiere som ble utdannet i 1977 i 20 år. Mennene gjør langt oftere enn kvinner karriere også i et kvinneyrke som sykepleien, viser undersøkelsen.

Abrahamsen forklarer forskjellen blant annet med at mannlige sykepleiere møter krav fra familie og venner om å gjøre karriere.

- Mange opplever også at ledelsen på arbeidsplassen har en idé om at menn vil klatre, og at de mannlige pleierne derfor raskere blir tilbudt andre stillinger enn de kvinnelige kollegene, sier hun.

Undersøkelsen viser at like mange mannlige som kvinnelige sykepleiere hadde lederstillinger et halvt år etter at de var ferdig utdannet. Etter bare ett år i jobb, begynte forskjellene å vise seg.

Etter 10 år i arbeidslivet var det dobbelt så vanlig blant mannlige sykepleiere å ha lederstilling som det var blant kvinnelige sykepleiere. Etter 20 år er situasjonen litt jevnere, men fremdeles er forholdet 5 til 3.

NTB