VERST I SIERRA LEONE: Svært mange kvinner verden over dør i barselseng fordi de må føde hjemme uten hjelp fra helsepersonell og uten å ha fått fødseltrening. Verst er forholdene for kvinner i Sierra Leone. Denne kvinnen som skal føde er blant de heldige, hun har kommet seg til et sykehus i Sierra Leone og får hjelp fra helsepersonell. FOTO: AFP/ ISSOUF SANOGO
VERST I SIERRA LEONE: Svært mange kvinner verden over dør i barselseng fordi de må føde hjemme uten hjelp fra helsepersonell og uten å ha fått fødseltrening. Verst er forholdene for kvinner i Sierra Leone. Denne kvinnen som skal føde er blant de heldige, hun har kommet seg til et sykehus i Sierra Leone og får hjelp fra helsepersonell. FOTO: AFP/ ISSOUF SANOGOVis mer

- Menn bryr seg ikke nok om kvinner som skal føde

Hvert år dør en halv million kvinner i barselseng. Enkle grep kan redde 80 prosent av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) På kvinnedagen 8. mars 2010 viser det seg at verdenssamfunnet har sviktet når det gjelder å hjelpe kvinner som skal føde.

Millioner av kvinner verden over må føde hjemme uten hjelp fra legepersonell. Resultatet er at en halv million kvinner dør i barselseng hvert år.

- Med relativt enkle grep kunne 80 prosent av disse kvinnene vært reddet. Likevel gjøres lite for å hjelpe dem og det er svært skuffende, sier generalsekretær Kjersti Fløgstad i Unicef Norge.

Verst i Sierra LeoneDen høyeste mødredødeligheten finner vi i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara. Situasjonen er aller verst i Sierra Leone. Der er Afrika-ekspert og FAFO-forsker Morten Bøås akkurat nå.

- Kvinner dør på grunn av mangel på helsesøstre, helsesentre og fordi de får barn i svært ung alder, sier Bøås på telefon fra Sierra Leone.

VENTER PÅ HJELP: Denne kvinnen venter på hjelp på et sykehus i Sierra Leone i forbindelse med en fødsel. FOTO: AFP / ISSOUF SANOGO
VENTER PÅ HJELP: Denne kvinnen venter på hjelp på et sykehus i Sierra Leone i forbindelse med en fødsel. FOTO: AFP / ISSOUF SANOGO Vis mer

Men selv om man «teppebombet» Sierra Leone med helsesentre, er det ikke sikkert kvinnene ville fått hjelp, mener Bøås.

- Det å få kontakt med helsesentre vil være forbundet med kostnader, og familiene her må gjøre ekstremt tøffe prioriteringer. Dessuten blir det å få barn sett på noe kvinnene skal klare, sier han.

Når ikke målene
Et av FNs tusenårsmål er at mødredødelighet skal reduseres med tre firedeler innen år 2015. I motsetning til de andre tusenårsmålene, har det her vært liten framgang.

MENN MÅ BRY SEG:
UNICEF generalsekretær, Kjersti Fløgstad, mener det over store deler av verden er mangel på politisk vilje til å prioritere helsesystem for kvinnerer. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
MENN MÅ BRY SEG: UNICEF generalsekretær, Kjersti Fløgstad, mener det over store deler av verden er mangel på politisk vilje til å prioritere helsesystem for kvinnerer. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Hvis målet skal nås, må andelen som dør bli redusert med  gjennomsnittlig 5,5 prosent per år mellom 1990 og 2015. I stedet går andelen ned med mindre enn 1 prosent per år, viser tall fra Unicef.

- Bryr seg ikke nok- De dårlige resultatene viser tydelig at kvinner blir nedprioritert. Det har sammenheng med kvinners lave status både økonomisk, politisk og sosialt i mange land og kulturer, og at kvinners rettigheter ikke blir respektert, sier Kjersti Fløgstad.

- Statsoverhodet må begynne å bry seg om kvinnehelse, men det må også menn i den enkelte familie. Vi ser at kvinner ikke får hjelp til å komme til lege fordi mennene ikke bryr seg nok om at kvinnen skal føde, sier hun.

FÅR BARN FOR TIDLIG: Afrika-ekspert og FAFO-forsker, Morten Bøås, mener årsaken til mange av dødsfallene i barselseng er at kvinner får barn i altfor ung alder. FOTO: Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (FAFO)
FÅR BARN FOR TIDLIG: Afrika-ekspert og FAFO-forsker, Morten Bøås, mener årsaken til mange av dødsfallene i barselseng er at kvinner får barn i altfor ung alder. FOTO: Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (FAFO) Vis mer

Ingunn Monstad, kommunikasjonssjef i det norske FN-sambandet, bekrefter at verden ligger dårlig an til å nå FNs tusenårsmål.

- Mødredødelighet har vært en fanesak for Norge, derfor er det spesielt synd at vi ikke har kommet lenger på det punktet, sier Monstad.