Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Menn er systematisk undertrykket

Forsker Runar Døving varsler mannskamp. - I en abortsak må den som har lyst på barnet ha det avgjørende ordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener kvinnekampen har gått for langt.

-  I forhold til kvinnen lever mannen fem år kortere, kommer dårligere ut på alle levekårsstatistikker og mister barna ved skilsmisse. Det er mange flere tapere blant menn, sier Runar Døving ved Statens Institutt for forbruksforskning til Dagbladet.

-  Undertrykking

I en kronikk med tittelen «Mannskamp for likestilling» i gårsdagens Aftenposten, gikk Døving hardt ut mot det han karakteriserer som en systematisk undertrykking av mannen. «For å innta kvinnenes maktdomene, må menn lære av kvinnekampen, og bruke samme virkemidler. Kvinnene må sendes ut i krigen, ut i arbeid og ut av hjemmet,» skriver Døving.

Forskeren forteller at han lørdag ble pepret med takkemeldinger fra menn som takker ham.-  Likestillingskampen til kvinnene har vært berettiget, men nå har de fått så mye lønn for strevet at pendelen har bikket over. Det vi trenger nå er en mannskamp.

Uholdbar abortlov

Lørdag kveld sitter Døving ved kjøkkenbordet hjemme sammen med datteren Nike (8) og en kamerat. Mor er bortreist i helga, og mens Nike tegner, ruller pappa en røyk og snakker om abort.

-  Jeg har en venn som har fem aborter bak seg. Han ville ha alle barna. Hvorfor skal ikke han få ha fem barn i dag?Døving understreker at han synes abortspørsmålet er vanskelig, og at han skjønner argumentene som ligger til grunn for abortloven. Likevel mener han det er uholdbart at far ikke har noen rettigheter i dagens lovgivning.

MANNSKAMP: Kvinnekampen har gått for langt. Det vi trenger nå er en mannskamp, mener forsker Runar Døving. Foto: Jeanette Landfald
MANNSKAMP: Kvinnekampen har gått for langt. Det vi trenger nå er en mannskamp, mener forsker Runar Døving. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

-  Når man er to om å lage barn, burde mannen ha like mye rett til barnet. Selv hvis et par er gift, kan kvinnen i dag ta abort helt uten å rådføre seg med faren. Jeg mener loven må endres slik at også mannen blir part i abortspørsmålet.

-  Hvem skal ha det avgjørende ord hvis kvinnen ønsker abort?

-  I en abortsak må den som har lyst på barnet ha det avgjørende ordet.

Døving mener mannen i dag i stor grad er prisgitt kvinners velvillighet.

-  Hvis kvinnen i dag velger å få et barn mannen ikke ønsker, må han likevel betale for det. Han har plikter, men ingen rettigheter.

Og dette er ikke det eneste området der Døving mener mannen diskrimineres.Han ramser opp en dyster statistikk: Mer enn ni av ti som sitter i fengsel er menn. 60 prosent av alle studenter er kvinner. Jenter får bedre karakterer enn gutter i 90 prosent av alle fagene. Menn må i militæret, mens kvinner slipper

-  Kast ut kvinnen

-  Kvinnen har privilegiet at de føder barn, og får dermed et bedre utgangspunkt som omsorgspersoner. Dette bør kompenseres ved at jentene sendes i militæret, mens gutta får slippe, sier han.

image: - Menn er systematisk undertrykket

Han vil også få damene ut av hjemmet.

-  De færreste er villige til å gi slipp på sine privilegerer, og kvinnens privilegium som den som har makt i huset vil hun ikke gi fra seg uten videre. Kvinner sutrer over at de er dobbeltarbeidende, men ser ikke makten de får i familien ved å arbeide i hjemmet. For at mannen skal få tilgang på denne makten må kvinnen kastes ut av hjemmet, sier Døving.

Dypt urettferdig

Han mener det er dypt urettferdig at mor automatisk blir vurdert som den beste omsorgspersonen for barna ved et samlivsbrudd.

Han ønsker å lovfeste retten til 50 prosent deling av omsorgen.

-  Mannskampen er mye vanskeligere enn kvinnekampen. Fordi kvinnekampen handlet om tilgang på det offentlige rom, var det nyttig å gå i tog og vise fellesskap. Mannskampen er mer privat, og lar seg vanskelig organisere. Derfor må kampen føres på et politisk nivå, så vi får rettet opp alle skjevhetene som ligger i ekteskaps-, samværs-, skilsmisse- og abortjussen, sier Runar Døving.

-  Det må bli likestilling i alle ledd.


•Les hva Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem mener om Døvings standpunkter i Dagbladets papirutgave i dag.