- Menn føler seg som sexslaver

Norske kvinner er for egoistiske, krevende og dominerende i senga, ifølge sexolog og familieterapeut Eva Mohn.

SEXOLOG: Eva Mohn sier det er urimelig at mannen har ansvaret for kvinnens nytelse. Foto: Kjell A. Olsen
SEXOLOG: Eva Mohn sier det er urimelig at mannen har ansvaret for kvinnens nytelse. Foto: Kjell A. OlsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange menn sliter med å tenne fordi kvinnene er så egoistiske i senga. Mennene føler seg som sexslaver, sier familieterapeut, sexolog, spaltist og forfatter, Eva Mohn og utdyper:

- Kvinner har blitt mer krevende, og det er mannen som skal sørge for kvinnens nytelse. Det er urimelig.

«Trylleformel» Mohn jobber til daglig på Barn Voksen klinikken i Trondheim, og snakker av faglig erfaring. I dag kaster hun en brannfakkel inn i likestillingsdebatten: Mohn mener norske kvinner har funnet «trylleformelen» for pågåenhet:

- For å være på hugget i arbeidslivet har norske kvinner utviklet sine maskuline sider. Dette har ført til at kvinner også har tatt en mer maskulin rolle i senga. Da er det bare én rolle igjen til mannen; den feminine, den som blir jaktet. Da er det ikke rart han mister seksualiteten, sier hun.

Mann i bakleksa Mohn understreker at det ikke er mannens ansvar å lære opp kvinnen i seksualitet.

- Det må hun lære seg selv og oppleve på egen hånd. Hvis kvinnen kan ta vare på seg selv, kan de bytte på å ta initiativ.

Cecilie Kjensli, redaktør for sex- og samliv magasinet Cpunktet.no, utelukker ikke at det kan være for lite fokus på mannens tilfredsstillelse

- Vi har i mange år hatt fokus å tilfredsstille kvinnen, så det kan godt tenkes at mannen har kommet litt i bakleksa, sier hun.

Maskulint eller feminint - Når kvinnene har sluttet å si nei på soverommet, oppdager mennene at de ikke er kåte hele tida. Når kvinnen er pågående, blir mannen mer kjent med sin feminine side, og kan reagere på en mer «kvinnelig måte», for eksempel ved å si at de ikke har lyst på grunn av hodepine, sier Mohn.

Professor og kjønnsforsker ved Universitetet i Stavanger, Wencke Fugelli Mühleisen, mener Mohns forståelse av hva som er feminint og maskulint er gammelmodig og begrenset.

- Dagens sexologi og kjønnsforskning tilskriver kvinner like mange aktive egenskaper i forholdet som menn tilskrives passive egenskaper. Det virker som hun har lest om seksualitet og kjønn i et leksikon fra 1800-tallet, sier Mühleisen.

Kvinner mer maskuline Mohn mener menn er blitt mer feminine i form av at de ønsker å være hjemme med barna, er mer romantiske og interessert i feminine ting som interiør. Hun spør om det er mulig å være både «maskulin egoist» og «kjærlighetsfull feminist»:

- Jeg frykter at både menn og kvinner skal bli for maskuline. I et slikt scenario sloss begge om nytelsen og ingen vil være rause.

Cecilie Kjensli ønsker ikke å legge egenskaper i begreper som maskulinitet og femininitet.

- Hva som er feminine og maskuline handlinger i senga kan diskuteres, men i de fleste forhold er den ene mer aktiv enn den andre, påpeker hun.

Unyansert Sexforsker og professor Bente Træen mener Eva Mohns utspill er unyanserte.

I BAKLEKSA: Cecilie Kjensli sier det kan ha vært for mye fokus på tilfredstillelsen av kvinner. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
I BAKLEKSA: Cecilie Kjensli sier det kan ha vært for mye fokus på tilfredstillelsen av kvinner. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer

- Det kan hende scenarioet hennes kan forekomme. Variasjonsbredden er uendelig, men dette er ikke vanlig. Da tar man utgangspunkt i en ny og aggressiv type kvinne, som ikke er representativ for kvinner flest, sier Træen.

Hun stiller seg også uforstående til tanken om at man må utøve maskuline sider på arbeidsmarkedet for å lykkes, og sier at det ikke er noen grunn til at dette skal bli ført videre til soverommet.

Træen reagerer på tanken om at dagens kvinner er så dominerende.

- Det bildet jeg får av Mohns utspill er av en dominant SM-dame. Det er jo ikke slik det oftest er. Det blir feil om Mohn fremmer dette som en hovedforklaring.

Tilbake til 50-tallet? Gjermund Skaar fra Reform, ressurssenter for menn, etterspør empiriske bevis for Mohns påstander.

- Jeg stiller meg undrende til om 50-tallets «av med lyset og under-dyna-sex» var noe gøy? Er det slik vi ønsker at det seksuelle samlivet skal være, spør Skaar.

UNYANSERT:Psykolog og professor Bente Træen mener Eva Mohns utalelser er unyanserte. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UNYANSERT:Psykolog og professor Bente Træen mener Eva Mohns utalelser er unyanserte. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer