Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Menn fra fluktbilene pågrepet av bevæpnet politi

Gjengmedlemmer som skal ha flyktet sammen med drapsmannen fra åstedet på Bislett, ble i går sporet opp av spanere. Samtidig lover politiet at hele det norskvietnamesiske mafiamiljøet vil få svi.

ÅSTEDET: Politiet satte igang en massiv etterforskning og klappjakt på gjerningsmannen etter at skuddet falt på drosjeholdeplassen på Bislett i 01-tida natt til lørdag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
ÅSTEDET: Politiet satte igang en massiv etterforskning og klappjakt på gjerningsmannen etter at skuddet falt på drosjeholdeplassen på Bislett i 01-tida natt til lørdag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I koordinerte aksjoner ble flere menn fra det norskvietnamesiske kriminelle miljøet i Oslo i går pågrepet av bevæpnede spanere fra Seksjon for organisert kriminalitet, før de ble kjørt til politihuset på Grønland for avhør som ennå pågikk klokka 22.

Politiet mener de pågrepne var blant minst tre menn som satt i bilene som flyktet fra drapsåstedet på Bislett natt til lørdag, får Dagbladet opplyst.

Mannen som skjøt Einar Opsahl (35) i hodet fra kloss hold er ikke tatt, men politiet nærmer seg nå gjerningsmannen fra alle vinkler.

- Utfordrende Politioverbetjent Grete Metlid, sjef for voldsavsnittet, ville i går ikke gå inn på rollene til mennene som satt i avhør, utover at de er «interessante» i etterforskningen.

 - Ingen er siktet i drapssaken, sier Metlid, som bekrefter at personene måtte hentes av politiet.

- Det er annerledes og utfordrende å jobbe mot kriminelle miljøer. Det gjelder ikke bare i denne saken, sier seksjonssjefen.

Dagbladet kjenner til at politiet har brukt siktelser i andre saker for å kunne pågripe og holde på mennene som nå er tatt. Målet var å kunne legge sterkt press på gjengkameratene for å få bekreftet identiteten til pistolmannnen og hans fluktrute.

- Vi har fulgt opp operativt det som har kommet fram i den taktiske etterforskningen. Vi vil ikke gå inn på detaljer om dette, sier Einar Aas, sjef for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

- Fotfølger gjengmenn Gjengekspertene ser på det meningsløse drapet nærmest som en krigserklæring fra det lukkede miljøet, og politiet slår nå hardt tilbake.

STOR FRAMDRIFT: Politioverbetjent Grete Lien Metlid kunne i går informere om at «interessante personer» satt i avhør på politihuset.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
STOR FRAMDRIFT: Politioverbetjent Grete Lien Metlid kunne i går informere om at «interessante personer» satt i avhør på politihuset. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Noen av skikkelsene i den norskvietnamesieske kretsen blir nå praktisk talt fotfulgt av spanere i sivil, samtidig som også synlig politi oppsøker miljøet.

- Når man begår denne typen handlinger på åpen gate utfordrer man på mange måter politiet. Som en direkte følge av det, griper vi nå fatt i det som måtte finnes av lovbrudd i disse miljøene. Det gis prioritet, sier Aas til Dagbladet.

Den mest kjente kriminelle norskvietnamesiske grupperingen i Oslo er Red Dragon, som Dagbladet omtalte først i 2009. Gjengen beskrives som lukket, godt organisert og med en knallhard indre justis, og knyttes av politiet til volds- og narkotikakriminalitet. Det har tidligere blitt beslaglagt skytevåpen hjemme hos personer i det norskvietnamesiske kriminelle miljøet, der det er nulltoleranse for tysting.

På en pressekonferanse i går bekreftet politiet at drapsetterforskningen nå er spisset inn mot et bestemt, organisert kriminelt miljø i Oslo der mange av personene har asiatisk bakgrunn.

- Vi har grunn til å tro at det ennå er flere personer i Oslo som vet hva som skjedde på Bislett. Vi ber dem seriøst vurdere å ta kontakt, sier Metlid.

DREPT: Einar Opsahl (35) ble ifølge politiet et offer for pistolmannen ved en ren tilfeldighet da han forsøkte å få skyss hjem fra byen.
DREPT: Einar Opsahl (35) ble ifølge politiet et offer for pistolmannen ved en ren tilfeldighet da han forsøkte å få skyss hjem fra byen. Vis mer