- Menn har behov for å være alene

Derfor får ikke kvinner full adgang til Norske Selskab.

NORSKE SELSKAB: Tidligere statsrådd Thorhild Widvey (H) ble utelatt fra torskemiddag i Rotary-klubben, fordi Norske Selskab ikke holdt åpent for kvinner den aktuelle dagen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
NORSKE SELSKAB: Tidligere statsrådd Thorhild Widvey (H) ble utelatt fra torskemiddag i Rotary-klubben, fordi Norske Selskab ikke holdt åpent for kvinner den aktuelle dagen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Formann Carl Christian Giilhus-Moe ønsker ikke å kommentere saken til Gimle Rotary Klubb, men sier at den dagen klubben valgte å komme, var det bridgekveld bare for menn. I Norske Selskab kan bare menn være medlemmer. Det er åpent for kvinner bare ved spesielle anledninger, blant annet kan kvinner inviteres som foredragsholdere.

- Hvorfor har dere slike regler?

- Dette er en klubb som ble stiftet i av norske mannlige studenter i København i 1772, hvor blant annet den kjente dikteren Johan Herman Wessel var med blant initiativtagerne. Denne utrolige delen av norsk kulturhistorie historie viderefører vi i stifternes ånd og det er en bred enighet om ikke å rokke med det opprinnelige. Det hele går på kulturhistorie og ikke på diskriminering av det kvinnelige kjønn. Klubben er åpen for kvinner mange ganger i måneden og det er dager som benyttes godt. Det er mange norske klubber og organisasjoner som er forbeholdt et av kjønnene, som for eksempel Norske kvinners sanitetsforening. For vår del har vi lange tradisjoner at det er en klubb for menn. Jeg opplever at menn kommuniserer så mye dårligere enn kvinner, og at de noen gang har behov for å være alene, sier Gilhuus-Moe.

- Er ikke dette litt gammeldags?

- Det er jeg enig i, men jeg har problemer med å forstå at man ikke skal kunne velge sine veier. Det er en serie yngre menn som mener at kvinner må kunne gis medlemskap, mens en serie eldre menn mener at klubben fortsatt skal være forbeholdt menn. Jeg tilhører de som mener at menn må kunne være alene. Hvordan det er om fem - ti år, vet jeg ikke. Det går nok mot mer åpenhet for kvinner. For 20 år siden hadde ikke kvinner adgang hos oss  i det hele tatt. Nå er vi også åpne for flerkulturelle nordmenn, og i løpet av noen få år, får vi nok også inn noen av dem som medlem hos oss, sier Gilhuus-Moe.

- Hva er kriteriene for å bli medlem?

- Det er slik at to medlemmer må anbefale en ny kandidat. Du skal framfor alt være en person som passer inn i den øvrige medlemsmassen, sier Gilhuus-Moe.

Flere kjente personer er medlem av Norske Selskab, deriblant kunstner Per Ung, forfatter Karsten Alnæs, domprost Olav Dag Hauge.  Det er flere advokater og mange universitetsprofessorer med, men ingen politikere. I klubben er det lunsj- og middagsservering og sosiale aktiviteter for medlemmene. Det holdes diskusjoner og foredrag, og klubben engasjerer seg i aktuelle saker, særlig innen kulturfeltet.   En gang i året deler klubben ut Wessel-prisen til en ung kunstner. Klubben har en stor kunstsamling og inviterer eksterne kunstkomitéer på besøk på fredager.   

Dagbladet forteller i dag historien om at tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey ikke fikk være med på torskemiddagen til Gimle Rotary Klubb fordi det ikke var åpent for kvinner i lokalene til Norske Selskab den aktuelle dagen. Widvey og tre andre av de fem kvinnene i klubben har meldt seg ut i protest. Lederen i Rotary-klubben, Nils Heyerdahl, har beklaget hendelsen dypt, og sier til Dagbladet at hendelsen ikke er i henhold til Rotary-klubbens prinsipper. Arrangementsansvarlig i Gimle Rotary Klubb gikk av etter 30 år som medlem i klubben etter kvinnefallet.

Både Høyres Julie Brodtkorb, Aps kulturminister Hadia Tajik og SVs likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen reagerer på saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer