BOULE: Genet Boule styrer sædproduksjon i hele dyreriket. Oppdagelsen kan føre til p-pille for menn.
BOULE: Genet Boule styrer sædproduksjon i hele dyreriket. Oppdagelsen kan føre til p-pille for menn.Vis mer

Menn har samme gen som parasitter

Har ikke forandret seg på 600 millioner år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Boule-genet styrer sædproduksjonen hos menn. Det viktige sexgenet er det samme i nesten samtlige dyr, fra insekter til pattedyr.

Genet har heller ikke forandret seg på 600 millioner år, har forskere ved Northwestern University Feinberg School of Medicine funnet ut.

- Dette er det første klare beviset på at vår evne til å produsere sæd er svært gammel. Sannsynligvis stammer genet fra starten av dyrerikets evolusjon for 600 millioner år siden, sier Eugene Xu, ved universitetet.

Det har lenge vært uklart hvilke gener som styrer sædproduksjonen, men nå har Xu og de andre forskerne altså funnet ut at det kun er ett gen.

P-pille for menn Dette kan føre til dramatiske forbedringer på en rekke områder. Blant annet ser man for seg mannlig prevensjon, hvor man blokkerer genet slik at man ikke produserer sæd. Oppdagelsen kan også gjøre bekjempelsen av parasitter og insekter enklere - siden så å si alle dyr har det samme genet.

- Et sædspesifisert gen som Boule er en ideell måte å lage mannlig prevensjon. Vi kan også kontrollere formeringen til alt fra mygg til parasitter. Går man inn og blokkerer Boule, kan de ikke formere seg. Dette kan være en ny retning i moderne medisin i kampen mot parasitter og bakterier.

Måtte fange fisk I forskningen sin måtte Xu skaffe sæd fra en rekke forskjellige dyr. Mennesker, pattedyr, fisker, insekter, slanger og virvelløse sjødyr. Sædhandlelista inkluderte sæd fra ei kråkebolle, en hane, ei flue, et menneske og en fisk.

Fisken viste seg å være den største utfordringen. Xu gikk på et fiskemarked i Chicago og kjøpte en ørret. Men da han kom hjem var skuffelsen et faktum.

- De hadde sløyet fisken og spermet var borte. Jeg gikk tilbake til fiskeforhandleren og sa: «Jeg trenger testiklene!» Da det ikke var mulig å oppdrive, måtte jeg fange en ørret selv, forteller Xu.