#METOO

Menn i Høyre trakasserte yngre kvinner: Mistet tillitsverv i partiet

Erna Solberg sier eldre menn med tillitsverv har fått beskjed om å ta en pause fra Høyre etter avsløringer om ubehagelige tekstmeldinger.

HØYRE-EPISODER.
Statsminister Erna Solberg holdt sin halvårlige pressekonferanse tirsdag. Statsministeren sier det har vært #metoo-relaterte episoder i Høyre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HØYRE-EPISODER. Statsminister Erna Solberg holdt sin halvårlige pressekonferanse tirsdag. Statsministeren sier det har vært #metoo-relaterte episoder i Høyre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statminister Erna Solberg (H) forteller Dagbladet at det har vært #metoo-relaterte episoder også i hennes eget parti.

Episodene skal være flere år gamle, og har ifølge Erna Solberg resultert i at involverte tillitspersoner har mistet sine verv i partiet og fått beskjed om å ta seg en pause fra Høyre.

- Det har vært episoder i Høyre, tilbake i tid, hvor voksne menn har ført oppmerksomhet rundt yngre kvinner som har vært på kurs og konferanser sammen og det er sendt ubehagelig tekstmeldinger. Episodene er blitt tatt opp internt fordi det har vært trakassering i den forstand at man ikke har tatt et nei for nei, sier Solberg.

Hun understreker at episodene har føltes som ubehagelig for de involverte kvinnene.

Menn mistet verv

Høyre-lederen nevner ingen navn i intervjuet med Dagbladet, og understreker at det er saker hvor skyldsspørsmålet ikke nødvendigvis er klargjort.

- Disse mennene har i neste omgang ikke nødvendigvis fått beholde sitt verv i Høyre. De viktigste støttespillerne i å drive fram slike saker er ofte voksne menn som har politisk aktive døtre. De er ikke det minste interessert i at det skal være et slikt miljø i Høyre.

- Hvor langt tilbake i tid er dette?

- Disse sakene er det sikkert ti år siden. Vi har laget et etisk regelverk internt og adressert spørsmålet om hvem som har ansvar i organisasjonen når slike ting oppstår. Det har vært en prosess i partiet, og jeg sier ikke den har vært perfekt, hvor vi sier det skal faktisk være et tema hvert eneste år på fylkesmøter. Der skal man sikre seg at vi er klar over dersom noe har skjedd, for vi skifter jo så mye folk i et politisk parti. Og vi tar også opp disse sakene i sentralstyremøtene, sier Solberg.

- Slik oppfører vi oss ikke

Erna Solberg understreker at det ikke er gjort opp noe skyld i alle sakene det er snakk om.

- Det er personer som har fått beskjed om at «slik oppfører vi oss ikke i Høyre». Noen har sikkert sagt unnskyld og skværet opp med kvinnene det gjelder, og andre har fått beskjed om at dette er tiden for å ta seg en pause fra politikken.

Statsministeren tror likevel at det kan finnes tilfeller av seksuell trakassering i Høyre som hun ikke kjenner til.

- Jeg er helt sikker på at det er saker i vårt som ikke er blitt meldt i fra, hvor det kan ha vært en dårlig leder på et eller annet nivå.

Har selv opplevd episoder

I et tidligere intervju med Dagbladet i forbindelse med #metoo-kampanjen, fortalte Erna Solberg at hun også har vært utsatt for uønsket oppmerksomhet.

Som ung politiker opplevde hun at eldre menn forsøkte seg på henne, men hun vil ikke kalle det trakassering.

- Ikke i den forstand at noen har hatt makt over min politiske karriere.