SVEISEN DIKTATOR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil pålegge alle å ha hans hårsveis. Her ser Kim Jong-un på en mann som er litt tynn i håret, mens han er på en inspeksjon av en fabrikk i Nord-Korea. Foto: Reuters/KCNA/NTB Scanpix
SVEISEN DIKTATOR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil pålegge alle å ha hans hårsveis. Her ser Kim Jong-un på en mann som er litt tynn i håret, mens han er på en inspeksjon av en fabrikk i Nord-Korea. Foto: Reuters/KCNA/NTB ScanpixVis mer

Menn i Nord-Korea pålagt å skaffe seg hårsveis som sin «kjære leder»

Samtidig prøveskyter Kim Jong-un mellomdistanseraketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menn i Nord-Korea blir nå pålagt å anskaffe seg samme hårsveis som Kim Jong-un, melder BBC.

De ferske statsregulerte retningslinjene skal ha blitt introdusert i landets hovdedstad Pyongyang for rundt to uker siden, og blir nå innført landet rundt.

- Vår leders hårsveis er ganske spesiell, sier en nordkoreaner til Radio Free Asia.

Upopulær sveis Men ifølge Korea Times er det ikke alle som er like entusiastiske for sin «kjære leders» hårsveis - fordi folk mener den er typisk for kinesiske smuglere.

- Fram til 2000-tallet kalte vi det for «kinesisk smugler»-hårsveisen, sier en tidligere Pyongyang-borger, som når bor i Kina.

Hårstil vært regulert av staten i lang tid, ifølge BBC. Inntil nylig hadde folk mulighet til å velge mellom 28 hårsveiser - 18 for kvinner og 10 for menn.

Tidligere har statlig TV hatt en kampanje mot langt hår, kalt «la oss trimme håret i samsvar med den sosialistiske livsstilen».

Prøveskyting Samtidig driver Nord-Korea med prøveskyting av mellomdistanseraketter. Det provoserer USA.

- Nord-Korea avfyrte en ballistisk rakett klokken 2.35 og ytterligere en klokken 2.45 fra Sukchon-regionen nord for Pyongyang og ut over Japanhavet, opplyser den sørkoreanske forsvarsledelsen til nyhetsbyrået Yonhap.

Mellomdistanserakettene som ble prøveskutt skal ha vært av typen Nodong, som har en rekkevidde på om lag 1000 kilometer. Rakettene kan dermed nå så langt som til østkysten av Japan, melder NTB.

FLERE ETTERLIGNERE: Også på utsiden av det lukkede landet har folk anlagt sveis som likner på sveisen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her fra et gatekjøkken i Shenyang, i den kinesiske provinsen Liaoning. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
FLERE ETTERLIGNERE: Også på utsiden av det lukkede landet har folk anlagt sveis som likner på sveisen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her fra et gatekjøkken i Shenyang, i den kinesiske provinsen Liaoning. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

USA kaller nattens prøveskyting «en urovekkende og provoserende opptrapping» av konflikten på den koreanske halvøy. Amerikansk UD mener prøveskytingen er det siste i en rekke brudd på Sikkerhetsrådets resolusjoner og oppfordrer Nord-Korea til å vise tilbakeholdenhet og avstå fra flere truende handlinger.

Ifølge talskvinnen Marie Harf ser USA «svært alvorlig» på nattens prøveskyting.

Nord-Korea har prøveskutt en rekke kortdistanseraketter de siste fire ukene, som et åpenbart svar på den årvisse militærøvelsen Sør-Korea holder sammen med USA. Sør-Korea kaller prøveskytingen «en uvøren provokasjon», mens ledelsen i Pyongyang hevder at de er ledd i «ordinære militærøvelser».

AVFYRTE MELLOMDISTANSE-RAKETT: Nord-Korea prøveskjøt natt til i dag mellomdistanseraketter. Foto: EPA/Yonhap/NTB Scanpix
AVFYRTE MELLOMDISTANSE-RAKETT: Nord-Korea prøveskjøt natt til i dag mellomdistanseraketter. Foto: EPA/Yonhap/NTB Scanpix Vis mer