Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Menn leverte stemmesedler fra kvinnelige slektninger

I første omgang av det afghanske valget ble det jukset i stor stil med kvinnenes stemmer. Mye tyder på at det også vil skje i valget om en uke.

OMFATTENDE STEMMEJUKS: Kvinnenes stemmer ble manipulert i stor stil ved det afghanske presidentvalget i august. Det er ikke gjort store anstrengelser for at det ikke skal skje igjen. Foto: Altaf Qadri/AP
OMFATTENDE STEMMEJUKS: Kvinnenes stemmer ble manipulert i stor stil ved det afghanske presidentvalget i august. Det er ikke gjort store anstrengelser for at det ikke skal skje igjen. Foto: Altaf Qadri/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I første omgang av det afghanske valget ble det jukset i stor stil med kvinnenes stemmer. Mye tyder på at det også vil skje i valget om en uke.

En mann stemte på vegne av 35 kvinner, mens andre kom trekkende med sekker fulle av stemmesedler de sa var fra kvinner. I en landsby med bare 250 innbyggere skal 200 kvinner ha avlagt stemme i løpet av tre timer.

I første omgang av det afghanske presidentvalget 20. august ble kvinnelige stemmer benyttet i stor stil til å manipulere resultatet.

Lørdag i neste uke skal andre valgomgang etter planen avholdes, men juksingen med kvinnenes stemmer kan bli vanskelig å komme til livs.

I Afghanistan er det bred aksept for at menn stemmer på vegne av kvinner, samtidig frykter mange kvinner stemmelokalene, der det ofte hagler med voldstrusler fra menn.

Menn stemte for kvinner

Det er uklart hvor stor innvirkning juksingen med kvinnenes stemmer hadde på valget 20. august fordi valg, fordi resultater fra de kvinnelige stemmelokalene ikke er offentliggjort av valgmyndighetene. Men en rekke observatører sier at det var langt flere problemer med de kvinnelige stemmene enn de mannlige.

Ifølge en FN-rapport dukket menn opp med hendene fulle av stemmesedler som angivelig var fra kvinnelige slektninger, og valgarbeiderne lot dem avgi stemmene.

- At kvinnenes stemmer blir manipulert, er akseptert. Enten var alle de kvinnelige stemmene på den samme kandidaten eller så stemte noen på vegne av dem. I stemmelokaler der det ikke var kvinner til stede, ble kvinnestemmene jukset med, sier Theresa Delangis, som er del av en gruppe som arbeider med valget i samarbeid med FNs kvinnefond.

Kan ikke lese og skrive

Et annet problem var at kvinner ikledd heldekkende burka hadde muligheten til å stemme to ganger, fordi få ville sjekke fingrene deres for blekk, beviset på at man hadde stemt.

Og siden kvinner ikke er forpliktet til å ha bilde på valgkortene sine, forekom det også at mindreårige eller uregistrerte stemte med en annen kvinnes kort.

Det er fortsatt for få kvinnelige valgarbeidere, noe afghanske myndigheter har sagt at de vil forsøke å rette på, uten at strategien er endret fra forrige gang.

Et omfattende problem i Afghanistan er den høye analfabetismen blant kvinner, hvilket gjør det umulig for dem å jobbe som valgarbeidere.

Valgdeltakelsen sank

Det afghanske samfunnet er svært konservativt hva relasjoner mellom kvinner og menn angår, men likevel ble over 3.500 stemmelokaler beregnet på kvinner bemannet av menn fordi det ikke var nok kvinner å oppdrive, ifølge den uavhengige afghanske valgkommisjonen.

Dette førte til at mange kvinner ikke møtte fram for å stemme.

Og de kvinnene som likevel ønsket å delta i valget, fikk ofte ikke lov av familien, forteller valgkommissæren Momina Yari som har kjempet for bedre tilgang for kvinner ved stemmelokalene.

Den kvinnelige valgdeltakelsen gikk ned fra valget i 2004, da 40 prosent av kvinnene stemte, til 39 prosent ved valget i august.


(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media