Menn liker ikke kvinnelige ledere

Det er knallhard konkurranse om godt betalte direktørjobber. Menn setter liten pris på at kvinner stikker av med toppjobbene. Halvparten av mannlige mellomledere som har kvinnelig sjef synes ikke hun gjør en god jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner har fortsatt vanskelig for å slå igjennom i norske bedrifters toppledelse: Mennene øverst i organisasjonene har ikke mye til overs for kvinnene som karrer seg til topps.

Bare halvparten av mannlige mellomledere er fornøyd med jobben til deres kvinnelige overordnede, viser en undersøkelse forskningssjef Harald Djupvik i Feedback Research har foretatt blant et representativt utvalg arbeidstakere.
Bare hver tredje mannlige mellomleder mener hans kvinnelige sjef er et forbilde, er flink til å lære av feil og legger vekt på å oppnå resultater.

- Så ille er det ikke. Mannlige mellomledere danner seg et overdrevent negativt bilde av kvinnene over dem, sier Djupvik. Dette begrunner han med at mannlige toppledere scorer mye høyere (72 prosent) hos mannlige mellomledere.

Spisse albuer

- Det er på mellomledernivået menn virkelig kvesser knivene. Konkurransen om toppjobbene hardner virkelig til fordi det er så få av dem. Dette gir seg utslag i at mannlige mellomledere er mest negative til kvinnelige toppledere, sier Djupvik til Dagbladet.
Kvinnelige mellomledere har stort sett positivt inntrykk av sine overordnede, uansett kjønn.

- For å nå helt til topps, må kvinner ofte ofre mye av seg selv. Den psykologiske profilen til disse kvinnene er ofte mer lik menns enn den er lik andre kvinners, sier Djupvik.

Frykter kvinneflukt

Flere eksperter mener moderne bedrifter har behov for kvinner på alle nivåer:

- Både bedrifter og privatpersoner lever under enormt press med økende teknologisering og konkurranse. Dette fører til flere problemer nå enn tidligere. Mens kvinner i utgangspunktet er gode på relasjoner, går mannlige toppsjefer på kurs for å lære seg relasjonell ledelse, sier sosiolog Anne Grethe Solberg.

Hun har skrevet boken «Kvinner og ledelse - gjennom glasstaket», og mener ambisiøse kvinner i framtida vil søke seg til bedrifter hvor de får anledning til å blomstre.

- Kvinner må gjerne trekkes oppover i organisasjonene fordi de har kulturen mot seg. De som lykkes har gjerne hatt en beskytter høyt oppe i organisasjonen, sier Harald Djupvik.
Han mener også at bedriftene må bli flinkere til å tilrettelegge for kvinner, blant annet når det gjelder fleksibel arbeidstid og barnehageplasser.

<B>TOPPSJEF:</B> - Nesten alle mannlige toppsjefer har en kvinne bak seg. Hvor mange kvinnelige toppsjefer tror du har en mann som ofrer seg? spør administrerende direktør Bente Wigre Orderud.<br>