Menn må få hjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år utsettes rundt 18 000 kvinner for vold begått av noen som står dem nær. Det er dessverre ingenting som tyder på at problemet blir mindre. Hvert år kommer 2 500 kvinner til norske krisesentre. Det er like mange som i 1986. Leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl mener Norge her har lite å være stolt av. I går møtte norske delegater i FN for å svare på hvordan Norge bekjemper volden. Utviklingen bør bekymre barne- og likestillingsministeren og regjeringen. Både justisministeren og Karita Bekkemellem har lovet sterkere innsats. Arbeidet med en ny handlingsplan om vold i nære relasjoner, er igangsatt.

1 av 12 kvinner har blitt utsatt for grov vold fra en partner. Hver fjerde kvinne har vært i forhold der vold eller voldstrusler, forekommer, viser en landsomfattende undersøkelse fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) fra 2005. Vi vet også at mange kvinner i et av verdens mest likestilte land, ikke lenger tør å bevege seg fritt i Oslos gater uten frykt for å bli voldtatt.

Problemet er ikke mangel på nasjonale handlingsplaner. Det er for mye fokus på mål, for lite på tiltak. 95 prosent av norske kommuner mangler antivoldplan, viser undersøkelsen Amnesty International Norge sto bak for to år siden. Halvparten ante ikke hva omfanget av problemet var i egen kommune. En av ti kommuner opplyste, oppsiktsvekkende nok, at vold mot kvinner ikke forekom.

Kvinnevold er en mannesak. I Soria Moria erklæringen lovet regjeringen etablering et landsdekkende behandlingstilbud for voldsutøvere. Det haster.

Vold mot kvinner er den mest omfattende krenkelsen av menneskerettighetene her til lands. Derfor setter Amnesty, igjen, problemet på agendaen under kommunevalget. Medlemmer oppfordres til lokal lobbyvirksomhet og avisinnlegg. Lokalpolitikerne må ta ansvar for at menn med voldsproblemer får hjelp på hjemstedet sitt.

Still krav til lokalpolitikerne. Stopp volden.