- Menn må gå først i 8. mars-toget

Justisminister Storberget vil fokusere på mennene som voldtar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Debatten om hva som gjøres for å unngå at kvinner blir voldtatt eller utsatt for voldtektsforsøk, fortsatte på utestedet Mono i Oslo tirsdag kveld.

Med i panelet var justisminister Knut Storberget.

I motsetning til hans motdebattanter Martine Aurdal, redaktør i Ny Tid, og Hilde Haugsgjerd, redaktør for Aftenposten Aften, som var opptatt av hvilket ansvar kvinner har eller ikke har når det gjelder å bli utsatt for voldtekt, ville Storberget rette oppmerksomheten mot mennene som voldtar.

- Jeg vil ikke gi råd til kvinner om hva de kan gjøre. Det blir å plassere ansvaret hos kvinnene. Jeg vil heller gi råd til menn. Jeg vil ha mennene først i 8. mars-toget, sier Storberget til Dagbladet.no.

- Hvor er regjeringskollegene?

- Vi er for lite opptatt av hva vi menn kan gjøre for hverandre for å hindre at overgrep skjer. Vi må spørre oss: Hva kan vi som kamerat eller maktperson gjøre for å forebygge og gi hverandre råd? sier Storberget, som savner at flere kommer på banen.

Det samme gjorde også debattpanelet. De etterlyste Storbergets regjeringskolleger, med henvisning til at voldtektsovergrep ikke bare handler om justispolitikk og straffenivå. Det burde også handle om forebygging.

- Du kan ikke være antivoldtektsminister alene, sa Aften-redaktør Hilde Haugsgjerd og utfordret justisministeren.

MENN MÅ GI RÅD: Justisminister Knut Storberget er forsiktig med å gi råd til kvinner om hvordan de best kan sikre seg mot overfall. Derimot vil han rette oppmerksomheten mot mennene som står bak voldtektsoverfallene. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
MENN MÅ GI RÅD: Justisminister Knut Storberget er forsiktig med å gi råd til kvinner om hvordan de best kan sikre seg mot overfall. Derimot vil han rette oppmerksomheten mot mennene som står bak voldtektsoverfallene. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

- Det blir katastrofe om vi bare hever straffenivået, og jeg er sikker på at det ikke vil gjøre noen verdens ting med voldtektsproblemet, svarte Storberget, som - uten å nevne konkrete eksempler - mente han fikk god drahjelp fra de andre statsrådene på områder som omhandler både integrering, helse og utdanning.

Haugsgjerd på sin side har måttet tåle sterk kritikk etter at hun i januar skrev den omdiskuterte kommentaren «Kvinners eget ansvar».

Haugsgjerd skrev blant annet: «Det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gaten må desverre kvinner selv ta.» Blant tiltakene hun foreslo, var å la være å gå alene på nattetid og heller ta taxi hjem.

Disse påstandene måtte hun også svare for i gårsdagens debatt.

- Jeg klarer ikke å tilgi deg for den kommentaren. Du må aldri, aldri bruke ordet «ansvar» om kvinner og voldtekt, sa Martine Aurdal.

- Kan godt bidra med drosjepenger

Spørsmålet om hvorvidt det er riktig å gi råd om hvilke forholdsregler kvinner bør ta for å unngå å bli overfalt, ble tatt opp gjentatte ganger under debatten.

Råd kan bidra til økt frykt, og er det da riktig at kvinner skal gå rundt og være redde og få sin bevegelsesfrihet innskrenket? Eller er det rett og slett virkeligheten - de mange voldtektsepisodene - som gjør at kvinner ikke kan bevege seg hvor og når de vil?

Et av de vanligste rådene kvinner får, er at de må ta taxi hjem på natta. Uten å komme med konkrete løfter gikk Storberget langt i å si seg enig i at det offentlige bør ta sin del av drosjeregninga.

- Drosjeregninga synes jeg godt det offentlige kan bidra med å dekke, sa Storberget og høstet applaus. Han viste blant annet til tiltak fra sitt eget hjemfylke, Hedmark, der det er iverksatt ordninger som gjør at folk kan komme seg hjem med taxi for en femtilapp.

Til Dagbladet.no sier han at han vil be Oslo kommune se på om liknede tiltak vil være aktuelt.

Må få opp oppklaringsprosenten

Storberget nevner fire punkter for hvordan han og regjeringen vil bekjempe voldtektsproblemet. Punkt nummer én på lista er å oppklare flere voldtektssaker og få tatt flere gjerningsmenn.

30-40 prosent av voldtektssakene som havner i retten, ender med frifinnelse. Frifinnelsesprosenten er dermed seks til sju ganger høyere i voldtektssaker enn i andre straffesaker.

Uten å gå direkte inn i debatten om Oslo-politiets manglende beredskap på sedelighetsavdelingen, mener også justisministeren at kompetente etterforskere må inn på et tidligere stadium.

- Det handler om å finne viktige spor fra klær, fra åsted, DNA-spor. I det hele tatt er det viktig at politiet er raskt på pletten, og at de har kompetanse til å sikre bevis, sier Storberget.

KAN IKKE TILGI:</B> Ny Tid-redaktør Martine Aurdal kan ikke tilgi sin redaktørkollega i Aften, Hilde Haugsgjerd, for hennes kommentar om kvinner ansvar i voldtektssaker.
HØSTET STORM: Redaktør i Aften, Hilde Haugsgjerd, har høstet storm for sine påstander om at kvinner må ta sin del av ansvaret for å unngå å bli utsatt for voldtekt.