– Menn må ta ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld gikk startskuddet for kampanjen «Voldtekt i likestillingslandet» på Litteraturhuset, i regi av organisasjonen «Menn mot voldtekt». Øystein Gullvåg Holter (57) er forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, og mener voldtekt er et tilbakeliggende område i det norske samfunnet i dag.

– Menn mot voldtekt ønsker å ta opp grums i egen mannskultur. Hva er det mest tydelige grumset vi ser i den norske mannskulturen i dag?

– Det er rart at vi ligger på topp på den internasjonale likestillingsindeksen og samtidig får skjenn fra FN fordi vi ikke tar voldtektsområdet på alvor. Derfor må vi få til handling og bevisstgjøring rundt dette. Det er en tendens til at menn tenker: «Ja, ja, dette får jentene ta seg av». Men det er bare menn som kan gjøre noe for å redusere voldtekter. Noen påstår vi sparker inn åpne dører, fordi alle er imot voldtekt. Det er jeg veldig uenig i. Skal vi droppe å ha naturvernorganisasjoner bare fordi alle mener at det er bra med fin natur?

– Har alle menn et ansvar for at kvinner ikke tør gå hjem fra byen alene? Bør menn ta en større del av ansvaret for at voldtekter skjer?

– Ja, absolutt. Vi tar opp dette temaet, men vi har ingen fasit. Poenget er ikke å presse en feministisk tankegang nedover hodene på alle menn. Det skjer veldig fort at Ola Nordmann reagerer med å tenke: «Åh, jeg er så lei av dette». Menn bør snakke mer sammen, og lære av hverandre. Slik det er i dag, har de fleste dårlig kompetanse på dette området. Det hadde ikke gjort noe om menn og gutter fikk bedre kompetanse i seksualitet, grenser og sjekking.

– Hvem sin feil er det at menn og gutter har dårlig kompetanse på disse områdene i dag?

– Jeg tror ikke jeg har et fullgodt svar på det. Men det typiske kjønnsmønsteret er fortsatt at kvinner er mer opptatt av samliv og relasjoner enn hva menn er, selv om ting har forandret seg. Vi kan ikke bare ta opp solskinnshistoriene om menn som triller barnevogn, vi må ta opp skyggesidene også. Og det er viktig å ikke gjøre alle til potensielle voldtektsmenn. Ved at menn snakker sammen om dette, skapes det mer tillit, og samtidig får man et forum for å snakke om noe som er enda mer tabubelagt enn voldtekter av kvinner, nemlig voldtekter av menn.

– Er det sånn at mange menn presser for hardt på seksuelt? Har det sammenheng med at samfunnet legger opp til en forventning om at menn skal være pågående?

– Vi er ikke imot sex, og vi mener at det å være aktiv er flott. Men det skal foreligge et «ja» fra begge parter.

– Har du kjent menn som har innrømmet å ha voldtatt?

– Ikke direkte, men vi har erfaring med at når man tar opp dette på middag med menn eller på puben, så kommer det ofte historier om det å gå over en grense. Ofte er det litt sånn: «Husker du ham? Det han holdt på med var ikke bra». Det kommer veldig ofte fram at alle menn har krysset en grense seksuelt en gang, selv om de ikke har voldtatt noen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer