- Menn må unngå offerrollen

Anne Kathrine Slungård (40) synes menn med makt bør slutte å sutre, og delta i samfunnsdebatten i stedet for å gå inn i offerrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun overser menns hersketeknikker. Men innrømmer at hun har sine egne.

Hun har et klart budskap til maktmenn: - Offerrollen kler dere ikke, smiler den tidligere trondheimsordføreren.

Hun sikter til typer som Rema-Reitan og Kjell Inge Røkke, begge til tider svært ubekvemme og sinte - eller tause - når de får kritisk søkelys i media.

Nå er Slungård kommunikasjonsdirektør i forskningsstiftelsen Sintef, og har flere sentrale verv - det heftigste i Statoil, der hun som leder av bedriftsforsamlingen skal holde styret i ørene. Men styreleder Janik Lindbæk har hun et greit forhold til, særlig etter at han selv ryddet opp i fusjonsrotet og beklaget sine feiltrinn offentlig. Nå sitter han trygt på styrelederplassen.

Stå til rette

Den profilerte høyre-politikeren konstaterer at makt er noe som fortsatt stort sett innehas av menn, særlig i næringslivet.

- Kapitalister har et ansvar som går ut over å passe på at egne penger yngler, de har et samfunnsmessig ansvar. De må kunne stå til rette for hvordan de bruker pengene sine når det berører allmennheten. Og det gjør det når man for eksempel eier «halve» Trondheim. Og åpner 7 Eleven-butikker på annethvert gatehjørne. Jeg mener vi har lov til å forvente større engasjement i byutviklingen fra personer som Odd Reitan. Hva vil han med eierskapet sitt? sier Slungård.

- Bidra i debatten

- Det ligger i det verdikonservative synet at enhver har plikt til å se sin virksomhet i et hele og ikke minst: Bidra i den offentlige debatten.

- Reitan ble ikke blid da du gikk ut offentlig og kritiserte kioskene hans?

- Nei, han er nok ikke særlig blid på meg. Han mente at siden jeg hadde hans hemmelige telefonnummer kunne jeg heller ringt og tatt opp denne saken direkte. Men byutvikling bør debatteres offentlig, ikke gjennom private telefonsamtaler. Han forsvarte seg med at han ikke var politiker, men kremmer. Det holder ikke, sier Anne Kathrine Slungård.

På en mediekonferanse på Hell i februar terget Slungård på seg flere av byens maktelite. De klaget over at navnet deres var kommet på en maktliste i en reportasjeserie i Adresseavisen. Og at nettverket deres ble avslørt. De følte det ubehagelig. Til det hadde Slungård følgende budskap:

- Jeg er sur, jeg, fordi jeg ikke er på den lista, og så sitter dere her og framstiller dere som ofre!

- Skremt

- Den seansen viste at mange ikke er seg bevisst den makten de har, og det gjør meg skremt. Det er farlig også når folk med makt prøver å unndra eller bagatellisere det, fordi det åpner flankene for de nedbrytende kreftene, og hindrer de langsiktige perspektivene vi er avhengige av for å kunne utvikle velferdssamfunn og demokrati.

- Du har forholdt deg mye til menn med makt i jobber og verv. Har du følt det problematisk?

- Nei, jeg har aldri følt det som noe problem. Kanskje kommer det av at jeg er ganske tydelig, og ikke gir meg så lett. Jeg er alltid blitt gitt muligheter og pushet fram.

For kvinnekvotering

Til uka skal hun lede Statoils bedriftsforsamling, der halvparten av medlemmene er kvinner. Statoil-styret har også gjort jobben sin og fått inn 50 prosent kvinner. Men i det store flertallet av norske selskapsstyrer er det langt mellom hunkjønnene:

- Tidligere var jeg imot kvotering, men nå har jeg snudd. Jeg ser at dersom en ikke bruker mild tvang, så vil det ta uendelig lang tid å få flere kvinner inn i styrene. Menn rekrutterer menn, folk de kjenner, er trygge på. Forståelig nok, men skal det skje nytekning, innovasjon, må ulikhet møtes. Det gjelder både i forhold til bransjeerfaring, bakgrunn og kjønn, sier hun.

- Det er bekymringsfullt hvor tradisjonelt det tenkes når man skal rekruttere til norske selskapsstyrer.

Tregt går det også med kvinner i toppstillinger. På kvinnedagen ble 42-årige Helge Lund ansatt som ny konsernsjef i Statoil, en jobb det i forkant var debatt om, og et krav om at måtte bekles av en kvinne.

Ulik definisjon

- Ja, det tar tid. Nå er Helge Lund en meget velkvalifisert og flink mann, jeg kjenner ham fra tida da han jobbet for Høyres stortingsgruppe. Og det kan jo ikke tale imot ham at han er mann.

- Men hvorfor havner kvinnelige jurister i 9- 16-jobber i det offentlige, mens de mannlige tjener fett som advokater?

- Jeg tror kvinner og menn har ulik definisjon på hva det gode liv er. For menn er vellykkethet mer knyttet til jobben enn det er for kvinner. Så her ligger det både kulturelle og verdimessige årsaker i bunn. Det har sine sider at så mye av vellykketheten ved menneskers liv skal knyttes til karriere og penger. Vi må også ta oss av barna og familien. Jeg klapper ikke i hendene når jeg leser at Allers-konsernsjef Ellen Arnstad har ansatt egen barnepleier, så de ansatte kan ta med seg syke barn på jobb. Det får være grenser for effektivitet.

Føler seg ikke lurt

- Tidsklemma er en mare for mange familier. Men du føler deg kanskje ikke lurt sånn som en del andre kvinner som har søkt seg til lederposisjoner og blir overrasket over tøft livet er?

- Nei. Det handler jo om å ta konsekvensen av egne valg. Klart det har omkostninger å ta en lederjobb! Og å få barn. Da kan du kanskje ikke dra med venninnene på Syden-tur sånn som før.

- Men, jeg er overbevist om at de bedriftene som er fleksible når det gjelder medarbeideres og småbarnsforeldres behov, for eksempel når det gjelder arbeidstid og mulighet til å jobbe hjemmefra, vil beholde og rekruttere de beste hodene.

Selv har Slungård en mann som jobber 80 prosent i sin jobb i teknologibedriften Ementor i Trondheim. Og som dermed ofte henter datteren på to i barnehagen.

- Hadde vi jobbet fullt begge to, måtte vi hatt praktikant.

- Og hushjelp kanskje?

- Ja, jeg søker faktisk hushjelp, få gjerne med det! Og det gjør jeg med den beste samvittighet, det er nesten komisk at noen mener det er umoralsk. Det er da nok å sutre over om man ikke skal bekymre seg over det også!

- UNNGÅ OFFERROLLEN: Anne Kathrine Slungård mener menn med penger og makt har et moralsk ansvar og bør delta i samfunnsdebatten i stedet for å gå inn i offerrollen. Her på Gardermoen.