MÅ TAS PÅ ALVOR: Kriminolog Vibeke Ottesen forsker på drap i nære relasjoner. Hun mener det er på tide at partnerdrap tas på alvor i Norge. Foto: Espen Røst/Dagbladet
MÅ TAS PÅ ALVOR: Kriminolog Vibeke Ottesen forsker på drap i nære relasjoner. Hun mener det er på tide at partnerdrap tas på alvor i Norge. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

- Menn med drapstanker bør få døgnåpen telefonlinje

Noen menn løser brudd med trusler, vold og drap, sier kriminolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Lørdag ble Marit Andreassen (20) funnet drept i en leilighet i Asker. Eks-samboeren (23) er siktet for overlagt drap.

- Det må tas på alvor at noen menn ser trusler, vold og drap som løsningen på hvordan de har det etter et brudd, sier kriminolog Vibeke Ottesen, som forsker på drap i nære relasjoner.

- Dersom disse mennene hadde fått muligheten til å snakke om slike følelser som i dag er svært tabubelagt, kunne drap kanskje unngås, mener Ottesen.

Hvert år drepes sju til ti kvinner i Norge i forbindelse med samlivsbrudd, ifølge kriminologen. Selv om det finnes nødtelefoner beregnet for menn, foreslår hun et døgnåpent nødtelefonnummer tilrettelagt spesielt for menn med drapstanker.

- Grunn til bekymringInternasjonal forskning har vist at partnerdrap begått av menn ofte skjer innen fire måneder etter at forholdet har tatt slutt.

- Dette er en kritisk periode for både kvinnen og mannen, og det er grunn til bekymring dersom han truer og forfølger henne i denne perioden, sier Ottesen.

BÆRES BORT: Marit Andreassen (20) ble funnet drept i leiligheten til sin eks-samboer. I politiavhør har han tilstått å ha kvelt henne. Her bæres Marit bort av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl
BÆRES BORT: Marit Andreassen (20) ble funnet drept i leiligheten til sin eks-samboer. I politiavhør har han tilstått å ha kvelt henne. Her bæres Marit bort av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det kan absolutt være vedt å prøve ut en telefonlinje for menn slik Ottesen forslår, sier Marius Råkil, psykologspesialist og direktør for stiftelsen Alternativ til vold (ATV).

Selv om han ikke er negativ til Ottesens forslag, mener han det er dersto viktigere å fange opp voldelige menn på et tidligere tidspunkt.

- Terskelen for å be om hjelp bør bli lavere for de som sliter med voldsbruk. De fleste partnerdrap skjer i samliv der vold allerede har vært et problem, sier Råkil.

Stadig flere menn vil ha hjelpATV får årlig henvendelse rundt 500 voldelige menn og deres pårørende. Etterspørselen øker stadig og er større enn tilbudet. Rundt 300 menn starter i behandling hvert år.

Flere har truet partneren på livet, men i samtaler forteller de ofte at de ikke mente det alvorlig.

- Når mennene begynner i et behandlingsforløp på ATV, gir de som oftest kvinnen skylden for at volden skjer. I behandlingen jobber vi med å få menn til å se at volden er deres problem og deres ansvar, forteller Råkil.

DREPT: Marit Andreassen ble bare 20 år gammel. I helgen ble hun funnet drept. Foto: Privat
DREPT: Marit Andreassen ble bare 20 år gammel. I helgen ble hun funnet drept. Foto: Privat Vis mer