-  Menn ofrer mer for jobben

Hodejeger Elin Ørjasæter er lei av klagingen over at kvinner ikke blir topp-ledere. Hun opplever at kvinner ikke er villige til å ofre alt for jobben. Derfor blir ambisiøse menn foretrukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du som kvinne til topps i næringslivet, kan du langt på vei glemme et privatliv med fester, aerobic og venninnekvelder. Du må ofre 100 prosent for jobben, og være innstilt på 12 timers arbeidsdag. Helst bør du ha en mann som ikke selv er for karriereorientert, men som kan passe hus og barn. Og ikke ha skrupler med å skaffe deg hjelp i huset.

Vil ikke betale prisen

I følge hodejeger Elin Ørjasæters ønsker svært få kvinner å betale denne prisen for å oppnå tittelen adm.dir. Hennes erfaring, etter å ha foretatt flere hundre intervjuer med kvinner i posisjon til å bli ledere og toppledere, er at de fleste ikke vil ta de kostnadene en topplederjobb i innebærer.

-  Kvinner nekter å dyrke killer-instinktet på bekostning av omsorgsinstinktet, slik næringslivet krever. Bedriftene har som mål å tjene penger. Eierne vil ha maksimal ytelse igjen for lønna de gir en toppleder. Da blir det viktigere å finne en leder som er villig til å gi alt for å nå målet, enn å ivareta norsk likestillingspolitikk. Min erfaring er at kvinner ikke i like stor grad som menn er villige til å gi alt. De er mer opptatt av helheten i livet. Derfor er det langt flere menn å velge mellom når toppledere rekrutteres, sier Ørjasæter.

Kritiske røster

Den nytiltrådte Statoil-sjefen Helge Lund har nettopp fått på plass sitt nye lederteam, bestående av sju menn og en kvinne. Kritiske røster er igjen på banen. Da toppsjefjobben ble ledig etter Olav Fjell, krevde enkelte kvinnelige politikere sågar at etterfølgeren måtte bli en kvinne, uansett.

-  Mitt inntrykk er at slike synsere, partipolitikere og interessepolitikere - som er raskt ute med å kjefte - ikke har peiling på hva det innebærer å ha en slik jobb. De anklager styrene for å foretrekke menn fordi de er menn, og hevder at det finnes et glasstak som kvinner ikke trenger igjennom fordi de er kveinner. Dette er for enkelt. Min erfaring er at de fleste mannlige ledere ønsker seg kvinner på samme nivå. Og få av kvinnene jeg har møtt, forteller om kjønnsdiskriminering. Hovedårsaken til at det er få kvinner på toppen, er at stillingene er lite attraktive for kvinner. De velger dem bort, enten bevisst eller ubevisst, ved sine egne karrierevalg.

-  Velment, men naivt

Ørjasæter stiller også spørsmål ved hvorfor det er så viktig å ha flere kvinner inn i ledende stillinger i næringslivet:

-  Det argumenteres med at det er bra for samfunnet, at kvinner tilfører noe som gjør at næringslivet moralsk sett blir bedre. Dette er velment, men naivt å tro. Det er selvsagt ikke slik at kvinner er bedre ledere enn menn. Det finnes gode og dårlige ledere blant kvinner så vel som blant menn, sier Ørjasæter.

Hun mener likevel det er ønskelig at flere kvinner vil ta på seg krevende lederoppgaver, og at det bør legges mer til rette for dette:

-  Styrekvoteringen tror jeg er bra, fordi en styreplass er en god skole og forhåpentlig bidrar til å få flere kandidater inn i søkerposisjon. Dessuten må det bli mer akseptert å ha betalt hjelp i huset. Et tiltak kan også være å bruke mer videokonferanser, slik at lederne slipper å være så mye borte.

Men viktigst av alt: Man får ikke likestilling i næringslivet før det er likestilling hjemme, og far tar seg like naturlig av barn og klesvask som mor.

Se også kronikk side 46

KVINNER VIL IKKE: - De få kvinnene som har nådd til topps i næringslivet, er utrolig flinke. Det er selvsagt ønskelig med flere, men det er forståelige grunner til at kvinner ikke står i kø for disse jobbene, sier hodejeger Elin Ørjasæter.