- Menn over 40 tror de er udødelige

Dominerer drukningsulykker fra isen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


RENA (Dagbladet): Økt turtrafikk på isen de to siste, kalde vintrene har gitt flere drukningulykker. Verst var det i 2009 med 9 dødsulykker.  Hittil i år er det 5.

Drukningsstatistikken er entydig. Menn over 40 er overrepresentert.

6 av de 9 som omkom i fjor, var menn over 50 - 5 av dem over. Alle isofrene hittil i år er menn over 40.

Ikke utstyr Det er ofte voksne isfiskere som legger mer vekt på gode fiskeplasser enn trygg is over rolig vann.

 STÅLKONTROLL:  Med 30 centimeter tykk stålis kan du hygge deg på isen med skøyter, ski og pilk- FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG.
STÅLKONTROLL: Med 30 centimeter tykk stålis kan du hygge deg på isen med skøyter, ski og pilk- FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG. Vis mer

Og mange av dem har ikke livredningsutstyr med seg.

- Menn over 40 tror visst de er udødelige, sier kommunikasjonssjef Tor-Henrik Andersen i Norsk Folkehjelp, som utarbeider drukningsstatistikken.

Fagkoordinator Mats Melbye i Norsk Livredningsselskap har en skarp advarsel og et par gode hovedråd:

 HAR OPPLEVD ALVORET:  Major Jo Gunnar Ellevold, enstsjef ved Forsvarets vinterskole, gikk gjennom isen som 14-åring. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG.
HAR OPPLEVD ALVORET: Major Jo Gunnar Ellevold, enstsjef ved Forsvarets vinterskole, gikk gjennom isen som 14-åring. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG. Vis mer

Ligg unna regulerte vann eller vær svært forsiktig.

Kalde vintre fører til mer variasjon i vannmengde og sterkere strømmer. 

Ryggsekk gir oppdrift
Og husk ispigger rundt halsen og tørre ullklær i tett pakning i ryggsekk. Ryggsekken gir oppdrift. Glem ikke flyteklær eller flytevest.

- Grøsser når jeg ser unger på elveisen Kaptein Arne Alexander Strand (36) i Forsvaret på Rena er ekspert på å trene opp militære ledere i vinterforhold og ekstremkulde. Han har lært seg å plaske i iskalde fjellvann.

Men de verste opplevelsene har den erfarne vinterinstruktøren når han kjører til og fra.

 LIVSVIKTIG:  Ispigger rundt halsen kan være helt avgjørende for å redde livet når du skal opp av en iskald råk. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG.
LIVSVIKTIG: Ispigger rundt halsen kan være helt avgjørende for å redde livet når du skal opp av en iskald råk. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG. Vis mer

- Jeg kjører over Elverumbrua, og når jeg ser unger leke nede på isen er det så jeg grøsser. Foreldre må være ekstremt forsiktige med å la barn gå ut på is med strømmer under. Istykkelsen varierer veldig, og enhver kan tenke seg hva som skjer hvis du går i en råk og havner i en sterk strøm, sier Strand til Dagbladet mens han forbereder seg på å tråkke gjennom i iskalde Glesåtjernet på Gråfjell, tretti kilometer fra Rena.

- Glem hunden Han advarer mot ett skrekkscenario i tillegg: - Gå aldri ut på isen for å redde hunden din. Risikoen er ikke verdt det.

Både Strand og nestkommanderende ved vinterskolen, major Jo Gunnar Ellevold (42), er opptatt av at folk flest skal nyte alle mulighetene islagte vann.

Gikk gjennom som 14-åring Ellevold fikk sin dramatiske iserfaring som guttunge. Det har ikke skremt han fra å bruke isen, men innterpet forholdsregler.

- Jeg var 14 år, og det var tre kompiser av oss som var ute på isfiske på Terningåa i Elverum på den tiden av året. To av oss gikk gjennom.

- For det første hadde vi flaks at det var grunt der vi gikk gjennom og kunne stå på bunnen. Da ble det lettere å komme opp igjen. Det tok bare fem minutter å løpe hjem til varm stue. Da var klærne allerede helt stivfrosne. Det inntrykket sitter på netthinnen, sier major Ellevold.

- Menn over 40 tror de er udødelige