Menn over 60 overrepresentert i dødsulykker med fritidsbåt

I løpet av årets seks første måneder omkom 16 personer i ulykker med fritidsbåt.

DØDSULYKKER: I løpet av årets seks første måneder omkom 16 personer i ulykker med fritidsbåter. Her er en fritidsbåt i fart ved Store Torungen fyr utenfor Arendal. Foto: Morten Holm / SCANPIX
DØDSULYKKER: I løpet av årets seks første måneder omkom 16 personer i ulykker med fritidsbåter. Her er en fritidsbåt i fart ved Store Torungen fyr utenfor Arendal. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av årets seks første måneder omkom 16 personer i ulykker med fritidsbåt. Nesten samtlige var godt voksne menn.

Av i alt 16 personer som omkom som følge av ulykke med fritidsbåt i løpet av første halvår 2009, var 15 menn og hele ti av personene over 61 år. Alle de omkomne unntatt to var over 41 år.

- Det er urovekkende at så mange godt voksne menn omkommer. Vi tror det i stor grad kan skyldes dårlige holdninger til egen sikkerhet på sjøen. Her må den enkelte bli flinkere til å ta ansvar for egne holdninger til sikkerhet, sier Petter André Søreng som er leder av Vis Sjøvett i Sjøfartsdirektoratet.

Flertallet av dødsulykkene ved bruk av fritidsbåt skyldes fall over bord eller kantring. Hele 12 av de 16 ulykkene så langt i 2009 har skjedd på denne måten: sju etter fall, og fem etter kantring.

Antall døde på sjøen så langt i år tangerer fjorårets tall. Også da omkom 16 personer i fritidsbåt fra januar til og med juni.(NTB)