Menn på barrikadene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-representantene Arild Stokkan-Grande og Thomas Breen mante i et innslag på TV2 Nyhetene onsdag til mannsopprør. Bakgrunnen er at gutter og menn nå taper på flere fronter. Gutter dropper ut av skolen i større grad enn jenter, menn dominerer i statistikkene for trafikkdød og selvmord, og de passer ikke på helsa. Ved skilsmisse og barnefordeling opplever mange å bli sett på som annenrangs omsorgspersoner.

Når unge, fremadstormende menn går på barrikadene for likestilling og mannskamp, vekker det både humring, undring og forargelse. For til tross for formell likestilling er det jo liten tvil om at det fortsatt er menn som sitter med makta i de fleste sektorer i samfunnet. Menn dominerer i lederjobbene og i styrerommene. Menn tjener mest, mens kvinnene fortsatt har hovedansvaret på hjemmebane. Norge har det mest kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Europa. Kvinner har fortsatt hovedrollen når det gjelder omsorg for barn og eldre, både den betalte og den ubetalte. Så om Ap-representantene hadde gått på barrikadene for en likelønnspott som kunne løfte kvinnelønningene en gang for alle, hadde det vært et gledelig og troverdig bidrag i likestillingskampen.

Når vi likevel ønsker initiativet velkommen, er det fordi likestilling er både menns og kvinners ansvar. Skal menn ta sin del av omsorgen for barna, må de få samme muligheter som kvinner til å ta permisjon. Derfor er det innlysende at menn må få selvstendig opptjeningsrett. Dagbladet har tidligere gått inn for tredeling av foreldrepermisjonen, men på sikt bør todeling være målet. At moderne menn selv i går i bresjen for denne kampen, er naturlig. Det er også utmerket at de slåss for tiltak som kan fremme rekruttering av menn til barnehagene og de kvinnedominerte omsorgsyrkene.

Vold i nære relasjoner er et uhyggelig samfunnsproblem, og det er i hovedsak menn som slår og begår overgrep. Kampen mot vold og voldtekt kan ikke vinnes med mer politi og strengere straffer alene, den må føres av mennene selv. Debatt om maskulinitet og mannsroller er nødvendig, og vi trenger menn som ønsker å lede an i den debatten.