Menn parkerer raskere og bedre enn kvinner

Konklusjonen er klar, ifølge forskere.

VRIENT: Parkering kan til tider være en utfordring for noen og hver, men kvinner mestrer det dårligst, konkluderer tyske forskere. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
VRIENT: Parkering kan til tider være en utfordring for noen og hver, men kvinner mestrer det dårligst, konkluderer tyske forskere. Foto: Jeanette Landfald/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannlige bilførere lukeparkerer raskere og mer presist enn kvinnelige, konkluderer tyske forskere.

Forskere ved Ruhr-universitetet har undersøkt parkeringsferdighetene hos både ferske og mer erfarne bilister av begge kjønn.

Bilførerne ble bedt om å parkere på en rekke forskjellige steder og måter, og konklusjonen var klar: De mannlige sjåførene var gjennomgående flinkere til å parkere enn de kvinnelige.

Mens kvinnene bak rattet brukte opptil ett og et halvt minutt på å lukeparkere, gjorde mennene det 42 sekunder raskere og var også 3 prosent mer presise.

Bedre koordinasjon De tyske forskerne var mer opptatt av de psykologiske aspektene rundt parkeringen, enn å vurdere hvilke teknikker bilførerne benyttet.

- Undersøkelsen synes å vise at menn har bedre koordinasjon mellom øye og hånd og også bedre romforståelse, sier Onur Gunturkun som ledet undersøkelsen.

- Menn er ikke bare bedre til å bedømme posisjonen på eget kjøretøy i forhold til parkerte biler, de er også bedre til å bedømme hva som skjer når de snur på rattet og trykker på gasspedalen, sier han.
Selvsikre menn Selvsikkerhet bak rattet spiller også inn, og det samme gjør kjønnssosialisering, understreker Gunturkuns kvinnelige forskerkollega Claudia C. Wolf.

- Kvinnelige sjåfører ser ut til å være mindre selvsikre bak rattet. Mens mannlige sjåfører ser på et vanskelig parkeringsfelt som en mulighet til å vise egen parkeringsferdighet, nærmer kvinnelige sjåfører seg det samme vanskelige feltet med frykt og avsky. Der ser på det som noe de helst ønsker å unngå, konstaterer Wolf.

Nervøse kvinner Fordi kvinner er så nervøse de første gangene de skal parkere, mislykkes de også ofte.

- Og når de først har overbevist seg selv om at de ikke er gode til å parkere, skaper de også en taperoppfatning i hjernen som hindrer dem fra å ha suksess, mener Wolf.

(NTB)