Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Menn rammes hardere av kreft enn kvinner

Flere menn enn kvinner får lungekreft og andre kreftsykdommer som skyldes røyking. De får også mer kreft i mage og tarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny statistikk fra Kreftregisteret viser at lungekreft fortsatt er en mannsykdom. Særlig er menn lengst sør og nord utsatt, mens forekomsten er lavest i Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland,

  - Lungekreft skyldes i all hovedsak røyking. Lungekreftgeografie n er derfor et resultat av røykevanene i landet for 20-30 år tilbake, sier Steinar Tretli ved Kreftregisteret til NTB.

  Til tross for at lungekreft fortsatt er en mannssykdom, haler kvinnene innpå. Tretli forventer at lungekreftforekomsten vil være lik for begge kjønn rundt år 2020.

  I 1985 fikk 1100 menn lungekreft i Norge, mens tallet for kvinnene var 340. Beregninger viser at 1320 menn og 800 kvinner vil få sykdommen i år 2010, opplyser han.
  Om lag 20 000 nordmenn får kreft hvert år. De fleste krefttilfellene oppstår etter 55-årsalderen. Her er det flere menn enn kvinner som rammes. I aldersgruppen 30-54 år er det derimot kvinnene som er i flertall, men her er antallet totalt sett mye lavere.

Ulikheter


Kreft rammer ulikt, også når det gjelder geografisk spredning, viser statistikken. Det er tildels store forskjeller i krefttyper etter hvor man bor i Norge. Finnmark har for eksempel lite prostata- og brystkreft, men ligger på topp i magesekk-kreft. Føflekk-kreft er ikke uventet mest utbredt i de sørligste kystfylkene, mens lungekreft rammer flest både lengst sør og nord i landet.

Finnmark lavest


Finnmark ligger lavest på Kreftregisterets kreftstatistikk. Det skyldes særlig at menn i Finnmark får mindre prostatakreft enn menn i Sør-Norge.
  - Menn i Finnmark får i likhet med finner forholdsvis lite prostatakreft. Kanskje har dette genetiske årsaker, sier Eystein Glattre ved Kreftregisteret til NTB.
  Kvinner i Finnmark får dessuten mindre brystkreft enn i landet forøvrig. Men finnmarkingene ligger høyt på lungekreftstatistikke n, selv om lungekreft ikke er like utbredt som prostata- og brystkreft.
  Oppland ligger også lavt i statistikken. Glattre mener at mindre tarmkreft og lungekreft er noe av forklaringen.
  - Skal vi spekulere videre, må vi anta at det tidligere har vært mindre røyking og mer «gammeldags» fiberrik kost, som er bra for tarmen, i Oppland .
  - Rogaland og Aust-Agder er på samme nivå som Oslo. Hvordan kan det henge sammen?
  - Når det gjelder Agderfylkene, særlig Aust-Agder, er en mulig forklaring mer hudkreft og lungekreft. For Rogalands del kan det henge sammen med overgang fra primærnæring til en mer modernisert livsstil i forbindelse med oljealderen, sier Glattre.

Brystkreft i sør


Brystkreft rammer mest i Sør-Norge, og særlig i Oslo. Nesten dobbelt så mange kvinner får sykdommen i hovedstaden som i Finnmark. Krefteksperter tror dette har sammenheng med forurensning og levekårene for 20-40 år siden. Kvinner som kom i puberteten under siste verdenskrig, har fått mindre brystkreft enn andre årskull. Tretli ved Kreftregisteret tror tilgang på kalorier, mosjon og ukjente faktorer når det gjelder levekår, har hatt betydning. Fødselsmønsteret spiller også inn, mener forskerne. I hele den vestlige verden rammer brystkreft byområdene hardest.
 Vil du unngå kreft, er et godt råd å unngå røyking og begrense solingen. Spis mer frukt og grønnsaker og vær ellers moderat i matveien og spis allsidig, er kreftekspertens råd.
 

(NTB)

Hele Norges coronakart