Menn skal lokkes til kvinneyrker

Menn skal stimuleres til å søke jobber I skoler og barnehager. Staten må være villig til å lokke med lønn, studiepoeng, stipender og status.

MENN TIL KVINNEYRKER: Regjeringer har satt seg som mål å øke ansattprosenten for menn til 20, en prosentsats Stokkan-Grande synes er alt for lav. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MENN TIL KVINNEYRKER: Regjeringer har satt seg som mål å øke ansattprosenten for menn til 20, en prosentsats Stokkan-Grande synes er alt for lav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er Arild Stokkan-Grande (Ap) som flagger ut en ny, målrettet satsing for å få menn inn i de kvinnedominerte skolene og barnehagene.

Regjeringer har satt seg som mål å øke ansattprosenten for menn til 20, en prosentsats Stokkan-Grande synes er alt for lav. Stokkan-Grande satt i mannspanelet, som jobbet fram til mars i fjor. Nå er han i full gang med valgkampen.

- Vi må sette oss litt hårete mål, og derfor mener jeg målet om 40 prosent menn til jobber i skoler og barnehager bør nedfelles i en ny Soria Moria-erklæring. I dag er det jo lovbestemt at det skal være 40 prosent kvinner i styrerommene, og da mener jeg vi også kan nå et høyt mål om kjønnsbalanse i skoler og barnehager, sier Arild Stokkan-Grande til Dagbladet.

Kjønnsdelt
Stortingsrepresentanten fra Nord-Trøndelag sier at en mer kjønnsnøytral skole er viktig. Ifølge Stokkan-Grande har Norge et av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedene i Europa, og at det derfor er viktig å få opp prosenten i signaljobber innen skoler og barnehager.

- Skoler og barnehager er en svært viktig arena for kjønnsrolledannelser. Statistikkene viser også at en svært stor andel av dem som dropper ut fra videregående er gutter. Kanskje barnehagene og skolene i for liten grad er i stand til å møte gutter som gutter. Derfor er et heftig mål om flere menn i disse arbeidsplassene viktig. Men dette må gjøres i form av nye stillinger, kvinnene som jobber der skal selvsagt ikke skvises ut, sier Stokkan-Grande til Dagbladet.

Han mener at menn driver omsorg på en annen måte enn kvinner, og han sier at Norge kan ikke være bekjent av å la barn vokse opp i den tro at det bare er kvinner som kan vise omsorg. Da blir samfunnet for fattig.

Økt lønn
Arild Stokkan-Grande tror ikke på alle de som sier at det ikke er nok menn som vil jobbe i skoler og barnehager. Dette handler om å legge forholdene til rette for bedre kjønnsnøytralitet, mener han.

- Da snakker vi tiltak for å nå en andel på 40 prosent menn. Lønnsnivået må heves, arbeidssituasjonen må legges til rette, stipendordninger mens man utdanner seg, øke statusen til yrkene, bedre lederutvikling og kanskje også ekstra studiepoeng for dem som tar utdannelsen, sier Stokkan-Grande.

Han mener den politiske innsatsen for å oppnå et slikt mål har vært for slapp. Kunnskapsminister og likestillingsminister må mer på banen.

— Målet og tiltaklene må være ambisiøse for at vi skal lykkes, sier Arild Stokkan-Grande til Dagbladet.