- Menn skremmes bort

- Menn i barnehagen må bake bedre, sy bedre, skifte lyspærer dobbelt så fort og leve opp til vanvittige forventninger for å bli godtatt. - Skal vi få flere menn i barnehagen, må kvinnene ta et oppgjør med seg selv, sier førskolelærer Tommie Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Alle» er enige i at barn har godt av mannlige voksne i barnehagene. Særlig kvinnelige barnehageansatte mener dét.

- Men skal det bli plass til menn i barnehagen, må kvinnene som er der ta et oppgjør med kvinnekulturen. Et realt kvinneoppgjør, sier en av lederne for prosjektet «Barnehagen som arbeidsplass for menn», Tommie Nilsen.
Barnehage-kvinnene må tåle å bli utfordret på verdier og grenser i barnehagen, sier Nilsen, som er medforfatter i den nyutkomne boka «Hva skal vi med menn?».

Trussel

- Forsvaret bruker barnehagejobber som trussel mot sivilarbeidere. Og de få menn som velger dette yrket, må jobbe i et miljø der kvinnekulturen sitter i veggene. Da er det lett å forstå at ikke mange tenåringsgutter ser for seg dette som framtidas jobb.

Menn må ikke bli sett på som maskoter, pedofile eller homofile selv om de jobber i barnehage. Samtidig er spørsmålet om de er homo- eller heterofile selvsagt helt uten betydning for om de utfører en god pedagogisk jobb, sier Nilsen.

Suksess

- Bare sju prosent av ansatte i barnehager er menn. Da er vaktmesterne medregnet. Målet er å nå 20 prosent før neste årtusen, sier høgskolelektor Leif Askland og førsteamanuensis Svein Ole Sataøen.

Bjerkealleen barnehage i Oslo gjennomførte for to år siden et prosjekt der en hel avdeling ble ledet kun av menn. Erfaringen var svært positiv og rapporter fra foreldrene er entydige: dette var en suksess.

- Men kjønnsblanding er best. Det gir en triveligere barnehage, mener Sataøen.
- Først når vi får et nettverk av mannlige barnehageansatte, vil det bli skikkelig sving på sakene. Gjør klart for et realt oppgjør, sier Sataøen og Askland.