Menn som jobber mer enn 45 timer i uka dør oftest av hjertet

Hvis de samtidig har dårlig kondisjon, viser dansk gigantundersøkelse.

FARLIG KOMBINASJON: Risikoen for hjerte- og karsykdommer øker betydelig for dårlig trente menn med lange arbeidsuker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
FARLIG KOMBINASJON: Risikoen for hjerte- og karsykdommer øker betydelig for dårlig trente menn med lange arbeidsuker. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Menn som jobber mer enn 45 timer i uka, har økt risiko for hjerte- og karsykdommer hvis de samtidig er i dårlig fysisk form, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt.  Det kommer fram i en undersøkelse fra det Nationale Forskningssenter for arbeidsmiljø i Danmark.

Undersøkelsen omfatter over 5000 menn som har blitt fulgt i en periode på 30 år.

Sykkeltest Forsøkspersonene ble delt inn i tre grupper, basert på kondisjonen deres. Mennenes fysiske form ble undersøkt i en sykkeltest, hvor personenes puls ble målt ved en gitt belastning. Dette gir et kondisjontall, et indirekte mål på hvor mye oksygen en person kan ta opp.

Forskningsresultatene er krystallklare:

• Menn med lav kondisjon har høy risiko for at dø av hjerte og karsykdom, hvis de arbeider mer enn 45 timer i uka.

• De to gruppene med høyest kondisjon hadde ikke forhøyet risiko for hjerte- og karsykdommer. Deres risiko var på samme nivå som menn som jobber mindre enn 40 timer i uka.

Uavhengig av sosiale skiller Data viser at risikoen for å få hjerte- og karsykdommer ved lange arbeidsdager også gjelder når man tar høyde for fysiske krav i arbeidet og sosioøkonomiske forhold.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom det Nationale Forskningssenter for arbeidsmiljø i Danmark og Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet.

Resultatene er publisert i det anerkjente legetidsskriftet Heart.