Menn som slår og kvinner som blir

Det absolutt verste en kvinne kan gjøre mot en partner som mishandler henne, er å forlate ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er visst fremdeles veldig mystisk dette, at kvinner som blir mishandlet av sine menn, ikke bråsnur og løper en annen vei sporenstreks. Og det er ikke så underlig kanskje, at det er vrient å forstå, vi mennesker er jo flinke ellers, til å unngå ubehag og smerte, så hvorfor slår ikke fornuftsmekanismen inn her også?

Hvem vil vel frivillig la seg mishandle systematisk og over tid?

Den frie vilje. Det er en bred oppfatning i den vestlige verden om at vi mennesker har fri vilje. Det råder også en oppfatning som en følge av dette at vi har rett til, og krav på å få realisere vårt personlige potensial, forventninger om selvrealisering er vår tids nye mantra, og vi vil nødig ha innblanding fra dem som mener vi ikke har valgt rett.

Det subjektive individets autonomi står sterkere enn noensinne. Det ligger ikke bare fordeler i dette. ”Nabokjerringa” til Gro har aldri vært så fraværende som nå.

Anne Bitch kommer med en betimelig påminnelse om at også ”nabogubben” har et ansvar her. Men aller sterkest er nok oppfatningen om at med det frie valg følger det absolutte ansvar, og at ansvaret ligger hos individet selv. Da er det veldig lett for mange å trekke den konklusjonen om at den kvinnen som ikke går, ”har bedt om det selv”, og fortjener dermed ingen sympati. Slike holdninger kan være like skadelige for samfunnet som mishandlingen selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer