Ny forskning fra Sverige:

- Menn som snuser får færre sædceller

Ifølge en ny, svensk studie kan menn som snuser ha større problemer med å få barn.

NIKOTIN: Om lag 670 000 nordmenn i alderen mellom 16 og 74 år bruker snus daglig, ifølge Helsedirektoratet. Foto: Shutterstock/NTB

NIKOTIN: Om lag 670 000 nordmenn i alderen mellom 16 og 74 år bruker snus daglig, ifølge Helsedirektoratet. Foto: Shutterstock/NTB

Vis mer
Publisert

En ny studie fra Sverige viser at menn som bruker snus minsker sjansene for å kunne få barn med ti prosent.

I en pressemelding fra Skåne Universitetssykehus datert 22. juni, står det at menn som snuser har om lag 25 prosent færre sædceller - sammenliknet med menn som ikke snuser.

Dette bidrar til lavere fruktbarhet.

- Det er første gang det er gjort en studie med så mange snusere, og om effekten av snus på antall sædceller, sier Jonatan Axelsson, assisterende overlege ved Senter for reproduksjonsmedisin ved Skåne Universitetssykehus.

Studien, som omfatter 613 menn fra 18 til 21 år - hvorpå 112 av disse bruker snus - er et samarbeid mellom universitetssykehuset og Lunds universitet i Skåne.

Et tverrsnittstudie

Studien er publisert i det fagfellevurderte, medisinske tidsskriftet Andrology og omtales som et tverrsnittsstudie.

Ifølge Store medisinske leksikon er dette en studie av fenomener, mønstre eller sammenhenger på ett bestemt tidspunkt:

«Tverrsnittstudier kan gi grunnlag for omfattende analyser av de forholdene som finnes på undersøkelsestidspunktet, men viser ikke hvordan forholdene opprettholdes, utvikles eller endres over tid.»

Det er derfor ikke mulig å fastslå med sikkerhet om det kan være andre faktorer som påvirker studiens resultat, står det i pressemeldingen.

Ny rapport: Folkehelseinstituttet har nå sluppet en ny rapport som viser at snus er mer skadelig enn antatt. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

- Det har blitt tydeligere

Det opplyses samtidig om at tre tidligere studier har vist ulike resultater hva gjelder sammenheng mellom snus og faktorer knyttet til mannlig fertilitet.

«I to av studiene kunne ikke forskerne se noen sammenheng, mens i en tredje ble det konkludert med at det kan være en sammenheng mellom snusing og færre sædceller. De tre studiene er imidlertid mindre enn den som er ledet av Jonatan Axelsson og utført av medisinstudentene Agnes Kimblad og Gustav Ollvik.»

- Takket være at vi kunne inkludere flere snusere i studien vår, har det blitt tydeligere at snusere faktisk har færre sædceller og dermed mindre sjanse for å bli far, sier Axelsson.

Blitt en konsumvare

De siste fore tiåra har bruk av snus endret seg fra å være et marginalt produkt til å bli en relativt vanlig konsumvare.

Ifølge Helsedirektoratet snuser 15 prosent av den voksne befolkningen i Norge daglig.

Dette tilsvarer om lag 670 000 nordmenn i alderen mellom 16 og 74 år.

21 prosent av disse er menn.

I pressemeldingen fra Skåne Universitetssykehus står det de gjennom studien så at testosteronnivået i kroppen steg i takt med økende snusbruk:

«Forskerne vet ikke hvorfor hormonnivåene stiger, men en teori er at økningen skyldes at området i kroppen som regulerer testosteronfunksjonen er blokkert.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer