Rasisme

- Menn spør hvor mye jeg koster, om jeg kan bli med dem hjem

Camille Charles (28) tar et oppgjør med menn som tror hun er hore.

TROR DU JEG ER HORE?: Camille Charles er gjest i Ekkokammer, og snakker om blogginnlegget hennes. Hun blir ofte spurt hvor mye hun koster av menn som går forbi henne på gata. Dette er et utdrag av episode 4 av Ekkokammer: https://youtu.be/tWoQzBokQ74 Video: Lise Rafaelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Dette er et fenomen som skjer i det norske samfunnet som det ikke snakkes åpent om. Jeg vil at våre stemmer skal bli hørt og våre opplevelser tatt på alvor, sier Camille Charles til Dagbladet.

28-åringen bor i Oslo, og jobber som lærer på barneskolen i tillegg til å drive sin egen blogg.

Hun opplever ofte at menn stopper henne på gata for å spørre henne om hvor mye hun koster.

«De ruller ned vinduet og ser meg opp og ned. Gjerne med et glis om munnen. Dette er kanskje noe av det kvalmeste jeg opplever som svart kvinne i Norge», skriver hun i et blogginnlegg.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Det er ikke bare meg det gjelder. Jeg kjenner flere med samme hudfarge som meg, som opplever det samme, sier hun i videopodkasten Ekkokammer, som du kan se øverst i saken.

Rasistisk

Stipendiat i sosiologi ved UiO, Laura Führer, mener dette er et eksempel på rasisme og trakassering av kvinner.

- RASISTISK: Stipendiat i sosiologi, Laura Führer, mener oppførselen til enkelte menn, som Camille Charles beskriver, er et eksempel på interseksjonalitet. Foto: UiO
- RASISTISK: Stipendiat i sosiologi, Laura Führer, mener oppførselen til enkelte menn, som Camille Charles beskriver, er et eksempel på interseksjonalitet. Foto: UiO Vis mer

- Det her handler både om kjønn og rase, vi kaller det for interseksjonalitet. Både en svart mann og en hvit kvinne ville ikke vært utsatt for nettopp den samme formen for trakassering fordi de blir fortolket og forstått annerledes, sier Führer til Dagbladet.

Hun peker på at for noen år siden var mye oppmerksomhet rettet mot nigerianske prostituerte i Oslo.

Det kan ha bidratt til å feste et bilde, hos noen menn, om at alle afrikanske/svarte kvinner tilbyr seksuelle tjenester som kan kjøpes.

- Det her kan være en forklaring for hvor den type antakelse kommer fra, men det unnskylder så klart ikke oppførselen Camille beskriver i intervjuet og teksten sin. Og det å generalisere fra «for noen år siden var det mye i media om prostituerte fra Nigeria» til «jeg kan tillate meg å spørre hvilken som helst svart kvinne om hun kan kjøpes» er rasistisk fordi det forutsetter at man ser på svarte kvinner som en homogen masse og som objekter, og ikke som enkeltindivider, sier hun.

SNAKKER OM TABUER: Amy Black Ndiaye, Cassandra Taraldset og Jørgen Reitan driver podkasten Ekkokammer som kommer ut omtrent hver uke i regi av Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SNAKKER OM TABUER: Amy Black Ndiaye, Cassandra Taraldset og Jørgen Reitan driver podkasten Ekkokammer som kommer ut omtrent hver uke i regi av Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Charles tror disse mennene ikke kaller seg rasister, men i dét øyeblikket de spør hvor mye hun tar for seksuelle tjenester, bærer det en rasistisk historie som de kanskje ikke er klar over selv.

- Spennende og eksotisk

Siden 1950 har etter hvert de aller fleste tidligere koloniene oppnådd uavhengighet, men i Europa har vi aldri tatt et skikkelig oppgjør med den ideologien som underbygget det europeiske kolonialprosjektet.

- Svarte kvinner fortolkes ofte som lett tilgjengelige. I tillegg er det også en del forestillinger om at det må være eksotisk eller spennende å ligge med en svart kvinne. Det er altså høyst objektiverende og står i direkte sammenheng med den seksuelle utnyttelsen svarte kvinner ble utsatt for i kolonitida, sier Führer.

Hun mener at vi må ta denne ideologiske og kunnskapsmessige arven på alvor for å bli kvitt den.

- Det handler ikke om å demonisere enkeltmennesker, men om å forstå europeisk historie, og ta et oppgjør med konsekvensene den kan ha for hvordan vi, bevisst eller ubevisst, tenker om andre mennesker.

- Ikke medmenneskelig

Til menn som har spurt 28-åringen om hvor mye hun koster, vil Charles gjerne si dette:

- Jeg føler, uavhengig av grunnen bak oppførselen, at det går faktisk an å ha nok bak ørene til å forstå at å et sånt spørsmål, og antakelse, er usedvanlig uhøflig og absolutt ikke medmenneskelig. Også burde de kanskje slutte å kjøpe sex, da. Det kan være en idé, sier hun.

Hverdagsrasisme

PROGRAMLEDER: Amy Black Ndiaye er programleder i Dagbladet-videopodkasten Ekkokammer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PROGRAMLEDER: Amy Black Ndiaye er programleder i Dagbladet-videopodkasten Ekkokammer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Amy Black Ndiaye er programleder i Ekkokammer, og deler samme hudfarge som Charles.

- Alle norske gutter ha en fantasi om å ligge med en «negresse», sier Ndiaye i videopodkasten.

De er enig i at det finnes mye av det de kaller hverdagsrasisme i Norge.

- Det er litt sånn når folk spør hvor jeg er fra. Uansett hva jeg svarer så blir det feil, sier Ndiaye.

Charles peker også på at det fortsatt er vanskeligere å få jobb om du har et utenlandsk navn.

- Kortsvaret på det er ja. Du har lavere sannsynlighet til å bli innkalt til jobbintervju hvis du har et navn som tyder på at du har utenlandsk bakgrunn, sier Führer.

UiO har et pågående forskningsprosjekt på instituttet som viser nettopp dette.

- I resultatene ser man at det er en form for geografisk hierarki. Det å ha et fransk navn, for eksempel, ikke gir så stor utslag. Men et afrikansk navn gjør det, sier hun.

HVOR MYE KOSTER DU?: Her kan du se hele episoden med Camille Charles, som har skrevet et sterkt blogginnlegg. Menn på gata stopper opp, og spør hvor mye hun koster. Fordi hun har mørk hud. Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer