NYE FORBILDER: Lærer Håvard Tjora (t.v.) er blant flere mannlige rollemodeller som er med på å heve læreryrkets status. Her sammen med eleven Tommy fra TV-serien «Blanke Ark».
 Foto: Espen Røst / Dagbladet
NYE FORBILDER: Lærer Håvard Tjora (t.v.) er blant flere mannlige rollemodeller som er med på å heve læreryrkets status. Her sammen med eleven Tommy fra TV-serien «Blanke Ark». Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Menn stormer klasserommene

Læreryrket er brått blitt «hot» for menn, melder statsråd Tora Aasland på kvinnedagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): På selveste kvinnedagen 8. mars kunne høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) fortelle Dagbladet om den lille kjønnsrevolusjonen som er på vei inn i klasserommene landet rundt.

Fra å være et lite attraktivt yrke for menn over lang tid, er det plutselig flere kvalifiserte mannlige søkere som strømmer til lærerutdanningen enn noen gang i moderne tid.

- Det er en god nyhet på kvinnedagen, sier Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland til Dagbladet.

Tar ikke æra
Det siste året har antallet kvalifiserte søkere til lærerutdanningen steget med 20 prosent. Og økningen skyldes først og fremst de mannlige søkerne som nå er blitt flere.

- Vi ser helt klart en endring i holdningen folk har til yrket. Det har vært mye positiv oppmerksomhet, sier Aasland.

En av de som har sørget for den positive oppmerksomheten er TV-lærer Håvard Tjora. Han og andre rollemodeller i serier som
«Blanke Ark» og «Lærerne» oppgis som medvirkende årsaker til at læreryrket opplever manneboom.

- Jeg vet ikke om jeg skal ta noen ære for dette. Men TV-seriene har elt klart satt skolen på dagsorden. Det er jo et fantastisk yrke, sier Tjora Til Dagbladet.

KvinnedominertI en spørreundersøkelse utført av TNS Gallup for Kunnskapsdepartementet svarer 22 prosent at de kan tenke seg en framtid innen det kvinnedominerte yrket.

Året før svarte bare 14 prosent ja på samme spørsmål.

- GLADNYHET: Ministeren for høyere utdanning, Tora Aasland (SV), mener det er bra for likestillingen at flere menn vil inn i læreryrket. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- GLADNYHET: Ministeren for høyere utdanning, Tora Aasland (SV), mener det er bra for likestillingen at flere menn vil inn i læreryrket. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Årsaken til at menn i økende grad ønsker seg til læreryrket, mener hun skyldes at yrkets status er høyere enn på lenge.

- Lærerutdanningen har fått høyere status, og det ser vi får flere menn til å søke, sier Aasland.

- Kjedelig yrkeLæreryrket sliter imidlertid fortsatt. Av alternativene i spørreundersøkelsen er det bare saksbehandler i offentlig sektor og butikkmedarbeider som kommer dårligere ut på statusoppfatning.

«Slitsomt», «dårlig lønn», «kjedelig», «stress og bråk» er de mest framtredende, negative nøkkelordene nevnt.

- Men vi ser en god utvikling og vil forhåpentligvis klare å heve yrkets status ytterligere, blant annet gjennom omleggingen av lærerutdanningen, sier Aasland.