Menn stryker desidert mest

Holder stand på prestestudiet og misjonshøyskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikken fra 2005 levner ingen tvil. Kvinner får både bedre karakterer enn menn og stryker sjeldnere på nesten alle lærestedene for høyere utdanning i Norge.

Stadig dårligere

Menn hadde i fjor høyere strykprosent enn kvinner ved 43 av 49 studiesteder. Med andre ord blir det ikke bare færre mannlige studenter ved universiteter og høyskoler, men de som møter opp gjør det også dårligere, skriver Universitas.

Karakterene til hannkjønnene som faktisk står på eksamen er heller ikke mye å skryte av.

På Universitetet i Oslo fikk 71,5 prosent av kvinnene de tre øverste karakterene A, B eller C, mens tallet bare er 66,7 prosent for mennene. Dette er betegnende for trenden nasjonalt, blant annet ved universitetene i Bergen og Stavanger, ifølge studentavisa.

For UiO sin del viser Database for høyere utdanning at 10,6 prosent av de mannlige studentene strøk til eksamen, mens bare 6,9 prosent av kvinnene fikk dårligst tenkelig resultat.

- Forplanter seg oppover

At guttene kommer stadig dårligere ut også ved høyskoler og universiteter i Norge, overrasker ikke ekspertene.

- Tallene reflekterer det som skjer på lavere nivå i utdanningssystemet, sier sosiolog Arne Mastekaasa, som har forsket på prestasjonsforskjeller blant hovedfagsstudenter, til Universitas, mens Hanne Haavind ved psykologisk institutt antyder at gutter lettere unnskylder seg med at de tok en sjanse.

- Menn kan nok være mer villige til å risikere negative opplevelser og møte til eksamen lite forberedt, konstaterer hun overfor Universitas.

Men hvor ble det av alle mannsbastionene? Joda, blant annet ved Fjellhaug misjonshøyskole, Menighetshøyskolen i Stavanger, Betanien diakonale høgskole og på Teologisk fakutlet (TF) ved UiO gjør mennene det klart best. Ved TF hadde kvinnene i fjor tre prosent høyere strykprosent.

<B>BEDRE ENN GUTTA:</B> I forrige skrev Dagbladet om professoren som mener norske studenter er for late. Hvis det er tilfelle, ser det ut til at jentene er et hakk mer iherdige i studiene.