Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Menn: Vår jobb er viktigere enn kvinnenes jobb

Kun 13 prosent av kvinnene mener at deres jobb er viktigst, ifølge en undersøkelse fra hovedorganisasjonen YS.

- VIKTIGERE: 29,8 prosent av mennene i undersøkelsen mener deres jobb er viktigere enn sin partners jobb. Illustrasjonsfoto: Colourbox
- VIKTIGERE: 29,8 prosent av mennene i undersøkelsen mener deres jobb er viktigere enn sin partners jobb. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av ti menn mener at jobben deres er viktigere enn kvinnenes jobb. Kun 13 prosent av kvinnene mener at deres jobb er viktigst, ifølge en undersøkelse fra hovedorganisasjonen YS.

Ifølge arbeidslivsbarometeret fra YS svarer 29,8 prosent av mennene at de har en jobb med mer ansvar og karrieremessig status enn sin partner. 13,3 prosent av kvinnene mener at de har en viktigere jobb enn deres mannlige partnere.

- Dette er til en viss grad helt reelt. Menn har oftere lederposisjoner enn kvinner, og med lederposisjoner kommer for eksempel personalansvar, sier Asbjørn Grimsmo, psykolog og seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, til Dagsavisen.

I undersøkelsen svarer rundt 30 prosent av både kvinner og menn at deres og partnerens jobb er på samme nivå når det gjelder ansvar og status. Videre svarer 11 prosent av mennene at de har en jobb med mindre ansvar og karrieremessig status enn sin partner. 29 prosent av kvinnene svarer det samme.

Grimsmo forklarer at ansvars- og statusbegreper er snevre. Det er stor overvekt av kvinner i helse-, pleie- og omsorgsyrker, og det er overvekt av menn i for eksempel bygg- og anleggsyrker og i industri, forteller han.

Det er dessuten tendens til å sette likhetstegn mellom ansvar og status, og inntekt, mener Grimsmo.

- Vi vet at menn i snitt har høyere lønn enn kvinner, delvis på grunn av det segregerte arbeidsmarkedet. Men en avdelingssykepleier kan ha ansvaret for 30-40 personer. Det er ansvar for langt flere enn det enkelte mannlige ledere, som tjener mer, har i andre yrker, sier han.

(NTB)