Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Menn vil ha oljeboring

41 prosent av mennene og 19 prosent av kvinnene er positive til oljeboring ved Lofoten og Vesterålen.

 OVERRASKET: Mannsforsker Øystein Gullvåg Holter hadde ikke trodd at kjønnsdelingen var så stor i oljeboringssaken. Foto: John Terje Pedersen.
OVERRASKET: Mannsforsker Øystein Gullvåg Holter hadde ikke trodd at kjønnsdelingen var så stor i oljeboringssaken. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn er positive til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen — kvinner er negative.

Hele 41 prosent av de 1099 spurte mennene synes det er riktig, mens bare 19 prosent av kvinnene mener det samme.

- Sjeldent kraftig forskjell
Forskjellen er så stor at mannsforsker Øystein Gullvåg Holter ved Universitetet i Oslo er overrasket.

-Det ante meg at det gikk den veien, men det er sjelden forskjellen er så kraftig, sier Holter.

Synovates måling viser at befolkningen generelt er tredelt i spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen, men en liten overvekt av de som er imot. 38 prosent er negative, 30 prosent er positive, og hele 32 prosent har ikke bestemt seg. Tendensen er lik dersom man deler inn i grupper fordelt på utdanning, inntekt og alder — et knapt flertall er imot. Bare kjønn skiller seg kraftig ut.

- Kvinner mer miljøbevisste
Holter tror den ene årsaken til at menn er mer positive, er at det er flest mannsarbeidsplasser i oljenæringa. Den andre tror han er at kvinner er mer miljøbevisste.

-Dette viser at menn og kvinner fortsatt har ulike erfaringer. Mange menn er mer interessert i og optimistiske til teknologi, mens kvinner har en større skepsis til at teknologi skal forandre verden. De har mer omtanke for kommende generasjoner og mener at vi trenger å snu kursen nå.

Her mener han menn har noe å lære av kvinner.

- I dette spørsmålet synes jeg kvinner er mest fornuftige. Menn er for treige når det gjelder miljøvern, mener Holter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling