Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Menn vil ikke miste makt

Storebrands konserndirektør Grete Faremo (48) tror menn i næringslivet er mot kvinnekvotering fordi de er redde for å miste egne posisjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kvotering er omfordeling av makt. Menn må avgi makt, dersom kvinner kommer inn. Det er nok en av grunnene til at mange i NHO og eiermiljøet i næringslivet er mot kvoteringsregler, sier Grete Faremo.

- Egentlig er dette dypt menneskelig. Jeg kjenner opptil flere kvinner som ikke synes det er gøy å frasi seg makt hvis de har den.

Den tidligere Ap-statsråden smiler bredt. Det til tross for at kelnerne på uterestauranten på Aker Brygge glimrer med sitt fravær.

Trenger balanse

I Storebrand der Faremo sitter i en av sjefsstolene, er styrets kvinneandel 33 prosent - langt mer enn snittet i næringslivet. Faremo har klokkertro på at lovregulering må til for å få flere kvinner inn og er glad for regjeringens ferske lovforslag som skal sørge for minst 40 prosent styrerepresentasjon av begge kjønn. Men bedrifter bør også skreddersy tiltak for å få flere kvinnelige ledere, mener ekspolitikeren.

- Økt bevissthet og nye holdninger må til for å få flere kvinner dit beslutninger tas. Kvotering er et viktig virkemiddel. For 30 år siden var mange eiere skeptiske til å ha ansatte i styrene. Nå bruker de samme miljøene de samme kritiske argumentene mot kjønnskvotering, sier Faremo.

- Hva har kvinnelige ledere, som menn mangler?

- Kvinner kan øke mangfoldet i mannsdominert ledelse. En god ledelse trenger balanse ved begge kjønn. Vi har ulike erfaringer både som individer og kjønn, men gode og dårlige ledere kan ikke kjønnsinndeles, mener Faremo.

- Begge kjønn gir en bedre sikkerhet for at beslutninger tas med argumentene over bordet, og ikke i lukkede rom.

- Ap-regjering

Hun ser utover båtene ved bryggekanten i Oslo med ferie i blikket. I helga startet ferien på Hvasser. Med seg i bagasjen har hun et rykende ferskt styrelederverv i Norsk Folkehjelp, fagbevegelsens hjelpeorganisasjon. Faremo brenner for solidaritetsarbeid, hjertet banker stadig hardt til venstre.

- Savner du rikspolitikken?

- Ja, men jeg er også takknemlig for å ha vært med. Og jeg vil ikke være så vond mot meg selv som å planlegge en ny politisk karriere. Så mye man selv ikke rår over er med på å avgjøre det.

- Hva må til for at Ap kommer tilbake for fullt, og når skjer det?

- Jeg håper Ap er i regjering fra 2005. Et godt grep om næringspolitikken, verdiskapning og dermed trygge arbeidsplasser må til. Faktisk er det disse sakene jeg brenner mest for selv også...

TRENGER KVINNER: Grete Faremo tror en større kvinneandel i ledelse og styrerom vil øke både åpenheten og demokratiet i næringslivet.