RYKKET UT ETTER TIPS: Nordsjællands Politi ble glade for et tips som gjorde at de fikk tatt en beruset sjåfør. Foto: Facebook / Nordsjællands Politi
RYKKET UT ETTER TIPS: Nordsjællands Politi ble glade for et tips som gjorde at de fikk tatt en beruset sjåfør. Foto: Facebook / Nordsjællands PolitiVis mer

Mennene hylles av politiet etter å ha ringt inn med tips: - Hurra for handlekraftige borgere

Fikk tatt alkoholpåvirket sjåfør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hverdagen inneholder som kjent både oppturer og nedturer - også for politiet.

I helga fikk politiet i Nordsjælland i Danmark seg en positiv opplevelse.

Bak den gode handlingen stod noen som politiet selv beskriver som «ungdommen nå til dags».

Søndag kveld hjalp tre menn på 18, 19 og 20 år politiet med å få tatt en beruset sjåfør.

TESTET PROMILLEBRILLER: Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobilforbund utstyrte Dagbladets reporter med briller som skal gi samme ruseffekt på kjøring som promille. Video: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer


«Hurra for handlekraftige borgere»


I et innlegg på Facebook forklarer politiet hendelsesforløpet slik:

«De tre unge mennene kjørte bak en bil nær Jægerspris, som i deres øyne svingte for mye fram og tilbake, til at sjåføren kunne være edru. Mennene ringte oss derfor på 114 (det landsdekkende danske nødnummeret journ. anm.) og fortalte om den potensielle fyllekjøreren, samtidig som de filmet kjøringen».

Det tok ikke lang tid før politiet rykket ut med sirenene på.

«Da vi kom fram hadde den angivelige fyllekjøreren parkert bilen på en adresse i Ølstykke. Motoren var enda varm, og de tre unge mennenes vitneforklaring gjorde at bilisten ikke kunne bortforklare seg og si at det ikke var ham som kjørte bilen».

- BRUK HUET: Det sier Henning André Herstad Hatlen om den livsfarlige forbikjøringen han filmet i Gausdal. Video: Henning Andrè Herstad Hatlen Vis mer

Etter en promilletest, viste mennenes antagelse seg å være helt rett. Mannen som hadde kjørt bilen skal ha hatt over to i promille. Det ble i ettertid også bekreftet ved blodprøve.

Politiet skriver videre at de har nulltoleranse for alkoholpåvirkede sjåfører, og de oppfordrer publikum til å melde fra om adferd på veien som kan ligne fyllekjøring.

«Hurra for handlekraftige borgere. Den nedre aldersgrensen for å søke seg inn på Politiskolen er 21 år, så de tre unge mennene er ennå litt for unge til å søke. Men vi møtte i alle fall tre gode kandidater i Ølstykke søndag kveld. Bra jobba, gutter!», avslutter Nordsjællands Politi innlegget.

- Ring heller én gang for mye

- HODELØST: Bussjåfør Jan Vidar Stenhaug filmet nylig det han beskriver som en hodeløs forbikjøring. Volvo-sjåføren kaster seg ut i motgående kjørefelt og suser over forgjengerfeltet. Video: Jan Vidar Stenhaug Vis mer

Sjef for Utrykningspolitiet (UP), Rune Karlsen, forteller at bilister i Norge også er flinke til å varsle når de ser mistenkelig eller risikofylt kjøring på veiene.

- Jeg råder alle til å ringe nærmeste politimyndighet, dersom man har en mistanke om en ruspåvirket kjører, ser farlige forbikjøringer eller liknende.

Karlsen sier imidlertid at det er de farlige situasjonene, eller kjøring som kan føre til at farlige situasjoner også, de vil ha beskjed om.

- Man trenger ikke varsle om alle typer trafikklovbrudd. Det er politiet og Vegvesenet sin jobb. Meg jeg har god erfaring med at mange ringer inn og melder fra om ruskjørere. Observasjoner fra andre bilister fører til at mange blir tatt. Det er en god tanke og fungerer som en slags felles dugnad på veien.

Og rådet til norske bilister er tydelig: Ring heller én gang for mye enn én gang for lite.

- Man vil slite med samvittigheten dersom man ikke varsler om en bil, som den neste svingen krasjer eller kjører på noen.

Jeg råder alle til å ringe nærmeste politimyndighet om de ser risikoføring på veiene, mistanke om rusfører eller noen som har en veldig risikofylt kjøring, forbikjøringer eller ikke, sier UP-sjef Runar Karlsen.

LEGGER SEG INN RETT FORAN TANKBILEN: Denne livsfarlig kjøringen på E18 mellom Vålerengatunnelen og Operatunnelen ble plukket opp av dashbord-kameraet til Glenn Kenneth Wulff i  fjor. Video: Glenn Kenneth Wulff Vis mer