Mennene som blokkerer USA

Ted Cruz og konservative republikanere får skylda for shutdown i USA.

FÅR KJEFT: Texas-senatoren Ted Cruz får kritikk av sine egne etter en 21 timer lang tale hvor han snakket om å nekte Obama å implementere den nye overhalingen av helsesystemet. Han hevder Obamacare vil skade økonomien. Foto: Jason Reed / Reuters
FÅR KJEFT: Texas-senatoren Ted Cruz får kritikk av sine egne etter en 21 timer lang tale hvor han snakket om å nekte Obama å implementere den nye overhalingen av helsesystemet. Han hevder Obamacare vil skade økonomien. Foto: Jason Reed / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire dager etter at fristen for å bli enige om et budsjett gikk ut, befinner det offentlige USA seg fortsatt i en såkalt «shutdown».

President Barack Obama uttrykker i stadig større sinne og frustrasjon over republikanerne som forsøker å sette kjeppe i hjulene for den mye omdiskuterte helsereformen hans, også kalt Obamacare.

Helt siden han ble senator i Texas for ni måneder siden, har Ted Cruz gjentatte ganger gått til angrep på Obamas helsereform, som han mener vil ødelegge den amerikanske økonomien.

I ukesvis har han kjempet for å hindre sine partifeller i det republikanske partiet i å inngå et kompromiss med demokratene om budsjettet. Nå får han av mange skylda for krisesituasjonen og nedstengningen.

Liten gruppe Etter en tordnende, 21 timer lang, tale i senatet tidligere i uka, hvor han trakk paralleller tilbake til Nazi-Tyskland om «forståsegpåere» som ikke trodde Obamacare kunne forhindres, har den konservative senatoren også fått kritikk fra sine egne.

Ifølge Cruz mener noen senatorer at velgerne er «irriterende», og mange republikanere legger seg flate uten kamp, skriver The Economist.

Avisa Washington Examiner skrev i går om hvordan Ted Cruz og Mike Lee, senator i Utah, nærmest har blitt maskoter for en pågående konservativ kamp mot Obamacare.

VIL UNNGÅ: John Boehner, leder for republikanerne i Representantenes Hus, har sagt til bekymrede republikanske lovgivere at han er fast bestemt på å unngå at USA misligholder lånene sine. Foto: Shawn Thew / EPA
VIL UNNGÅ: John Boehner, leder for republikanerne i Representantenes Hus, har sagt til bekymrede republikanske lovgivere at han er fast bestemt på å unngå at USA misligholder lånene sine. Foto: Shawn Thew / EPA Vis mer

Avisa skriver at konservative republikanere i Representantenes hus og Senatet har dannet en egen lukket politisk gruppe, adskilt fra de moderate republikanerne og sine egne GOP-ledere.

Gjennom telefonmøter og personlige møter har den relativt lille gruppa av lovgivere klart å holde en samlet front gjennom budsjettkrangelen som endte med nedstengning av det offentlige USA, skriver avisa.

«Mannen som blokkerte Amerika» I en artikkel om hvordan resten av verden omtaler nedstengningen i USA, skriver Foreign Policy at den ferske senatoren nå begynner å få oppmerksomhet også i utlandet.

«Ted Cruz: mannen som blokkerte Amerika» er overskriften på en sak om senatoren i franske Le Point. Den franske avisa mener Cruz spiller på frykt, og forsøker å skremme republikanerne med at de vil tape neste valg, om de ikke støtter ham nå.

Cruz har også flere stedet blitt sammenlignet med den avdøde senatoren Joseph McCarthy, som ble kjent for sine aggressive kampanjer mot kommunister og de han mente var på kommunistenes side.

Etter å ramset opp ulike karakteristikker av Cruz i utenlandske medier, konkluderer journalisten i Foreign Policy:

- Så der har du det: sett utenfra er Ted Cruz er krysning mellom Joseph McCarthy, General Custer, Jokeren i Batman, Miley Cyrus, og Bippe Stankelbein. Møt mannen som blokkerte Amerika.

- Ikke misligholde lånene The New York Times skriver i dag at John Boehner, leder for republikanerne i Representantenes Hus, har sagt til bekymrede republikanske lovgivere at han er fast bestemt på å unngå at USA misligholder lånene sine.

- MASKOTER: Avisa Washington Examiner omtaler Ted Cruz (venstre) og Mike Lee (høyre), senator i Utah, som maskoter for en pågående konservativ kamp mot Obamacare. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP
- MASKOTER: Avisa Washington Examiner omtaler Ted Cruz (venstre) og Mike Lee (høyre), senator i Utah, som maskoter for en pågående konservativ kamp mot Obamacare. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP Vis mer

Innen 17.oktober må demokratene og republikanerne bli enige om å heve gjeldstaket for å unngå mislighold. Hvis de ikke blir enige, kan det få store konsekvenser i finansmarkedet.

- Vi så hvor store sjokkbølger det sendte da Hellas misligholdt sin statsgjeld, så bare tanken på at dette kan skje med verdens største økonomi er skremmende, sa Olav Chen, seniorforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, til Dagbladet tidligere denne uka.