Mennene som skremmer USA

De reiser rundt, utstyrt med våpen og beskyttelsesutstyr - ute etter å provosere og skape konflikt. Selv hevder de at de bare er en gjeng som liker å drikke øl og terge opp venstresida. Flere frykter hva de er kapable til om Donald Trump taper valget.

DØD: - Det er død over ideen Antifa. Det er flaut. De er fiender, sier Joe Biggs til Dagbladet. Han er en av de fremste profilene i gruppa Proud Boys. Foto: Trym Mogen / Dagbladet. Video / Reporter: Trym Mogen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAYTONA BEACH, FLORIDA (Dagbladet): Plutselig durer det i telefonen. Han har latt den ligge hele intervjuet, men nå virker han oppglødd.

- Hahaha! Jeg må se om dette er sant. Vent litt. Dette er ganske stort.

- Det blir ingen siktelse mot Kyle Rittenhouse. Woho! Det er bra. Selvforsvar. Bra for ham. Han ble jaget, angrepet. De køddet med ham og de fikk smake. Han skjøt tre mennesker. To av dem var pedofile og en var konebanker. Han tok tre drittfolk ut av denne verdenen. Bra for ham. Det er et steg i riktig retning.

17-åringen Kyle Rittenhouse er mistenkt for å ha drept to og skadd en tredje mann med en AR-15-angrepsrifle under dødelige opptøyer i Kenosha i Wisconsin i august. Nyheten nå er at han ikke blir siktet for brudd på våpenloven i hjemstaten Illinois.

Sett av hele landet

<strong>I FENGSEL:</strong> Kyle Rittenhouse skjøt tre personer i demonstrasjonene etter at Jakob Blake ble skutt av politiet. Han hevdet han var der for å «støtte politiet». Siden drapene har høyresiden forsøkte å sverte Rittenhouses ofre ved å hevde de er alvorligere kriminelle. De tre som ble skutt hadde rulleblad, der en var dømt for seksuell omgang med en mindreårig i 2002. En av mennene var dømt for en voldshendelse som involverte broren og bestemora, mens den tredje bare hadde mindre saker mot seg, skriver faktasjekkstedet Snopes. Foro: Adam Rogan/The Journal Times/NTB
I FENGSEL: Kyle Rittenhouse skjøt tre personer i demonstrasjonene etter at Jakob Blake ble skutt av politiet. Han hevdet han var der for å «støtte politiet». Siden drapene har høyresiden forsøkte å sverte Rittenhouses ofre ved å hevde de er alvorligere kriminelle. De tre som ble skutt hadde rulleblad, der en var dømt for seksuell omgang med en mindreårig i 2002. En av mennene var dømt for en voldshendelse som involverte broren og bestemora, mens den tredje bare hadde mindre saker mot seg, skriver faktasjekkstedet Snopes. Foro: Adam Rogan/The Journal Times/NTB Vis mer

Han sitter nå fengslet i Wisconsin, og det er usikkert hva som skjer med ham. Budskapet om selvforsvar er for lenge siden brukt av president Donald Trump, lenge før det var noe bevis for det.

Nå blir det gjentatt av en koloss av en mann med et stort og røslig skjegg som sitter foran meg. Han er i ferd med å fortelle om gruppa han er en av lederne av, og som plutselig fikk hele landets oppmerksomhet etter høstens første presidentdebatt.

- Kom igjen. Det eneste du trenger for å være en av oss er å være født med pikk og elske USA.

Vekket frykt

Trump ville ikke ta avstand fra Proud Boys under debatten. «Stand back, stand by» var de kjente ordene som falt. Det vekket en frykt for at gruppa, som har markert seg med fryktinngytende uniformer og bevæpning under en rekke demonstrasjoner i USA, skulle være klare for nye voldelige konfrontasjoner dersom Trump taper valget.

<strong>SINT:</strong> Joe Biggs kaller gjerne venstresida for sine fiender. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
SINT: Joe Biggs kaller gjerne venstresida for sine fiender. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Vi er en drikkeklubb som begynte som en spøk. Det har blitt til en gjeng karer som kødder mye og bryr seg om landet sitt. Under valget ser vi at folk - blant annet kvinner - blir angrepet. Så vi har bestemt oss for å beskytte dem. Det er det vi gjør, sier Joe Biggs til Dagbladet.

Han er en av frontfigurene i gruppa som ifølge dem selv nå har over 20 000 medlemmer rundt omkring i USA. Biggs var en av dem som organiserte gruppas «motdemonstrasjoner» mot blant annet Black lives matter og venstreradikale Antifa i Portland.

Han ble fotografert lengst framme i et tog av menn, der flere av dem var utstyrt med våpen.

<strong>I FRONT:</strong> Joe Biggs i grønn caps i midten i front av et Prod Boys-tog under et arrangement i Portland i august i fjor. Foto: NTB
I FRONT: Joe Biggs i grønn caps i midten i front av et Prod Boys-tog under et arrangement i Portland i august i fjor. Foto: NTB Vis mer

- Normaliserer vold

Når Dagbladet møter ham på en restaurant i byen Daytona Beach i Florida, har Donald Trump nylig kommet med gjentatte anklager om valgfusk. USA har aldri framstått mer polarisert.

Cassie Miller er senioranalytiker i organisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC), en antirasistisk menneskerettighetsorganisasjon som jobber mye med ekstremistiske organisasjoner.

<strong>GRUNNLEGGER:</strong> Gavin McInnes startet i sin tid hipstermagasinet Vice. Så startet han Proud Boys, som ble beskrevet som en ironisk, provokativ alternativhøyre-organisasjon. McInnes trakk seg som leder da flere av medlemmene ble koblet til høyreekstremisme og enkelte av dem ble pågrepet i voldelige hendelser. Foto: NTB
GRUNNLEGGER: Gavin McInnes startet i sin tid hipstermagasinet Vice. Så startet han Proud Boys, som ble beskrevet som en ironisk, provokativ alternativhøyre-organisasjon. McInnes trakk seg som leder da flere av medlemmene ble koblet til høyreekstremisme og enkelte av dem ble pågrepet i voldelige hendelser. Foto: NTB Vis mer

Hun er ikke i tvil om at gruppa er blant de fremste driverne av dette.

- Deres fremste mål er å normalisere politisk vold. De er veldig fornøyd med å se at Trump - i deres hode - har fortalt at han nå gir dem oppmerksomhet, sier Miller til Dagbladet.

- De har alltid vært Trump-tilhengere. De hørte ordene hans som marsjordre for å gå etter antifascister. Dette skaper en utrolig farlig situasjon hvor ikke bare Proud Boys, men andre høyreekstreme grupper og militser, føler at volden deres er tolerert av presidenten, sier hun.

Hun mener samtidig anslaget om over 20 000 medlemmer er absurd høyt, og at SPLC har talt opp 46 ulike greiner av Proud Boys i USA.

«Death to Antifa»

<strong>MOTKAMPANJER:</strong> Etter den famøse presidentdebatten, ble det satt i gang flere motkampanjer. Blant annet kuppet homofile menn emneknaggen Proud Boys på sosiale medier. Proud Boys er selv blokkert fra både Facebook og Twitter. Biggs sier han har falske profiler for å følge med på «fienden». Foto: Trym Mogen
MOTKAMPANJER: Etter den famøse presidentdebatten, ble det satt i gang flere motkampanjer. Blant annet kuppet homofile menn emneknaggen Proud Boys på sosiale medier. Proud Boys er selv blokkert fra både Facebook og Twitter. Biggs sier han har falske profiler for å følge med på «fienden». Foto: Trym Mogen Vis mer

- Det betyr død over hele ideen Antifa. Det er flaut, og burde være det for dem som startet organisasjonen for å kjempet mot ordentlige fascister. De som er nå er bare hjernedøde idioter, sier Joe Biggs mens han snakker om sin egen T-skjorte.

Spørsmålet er om han ser på Antifa, den løst knyttede venstreradikale gruppa med aktivister, som sine fiender.

- De er fiender. Se på TV og se dem brenne, plyndre og drepe. Jeg bare ser på det og ler. De er marxister - det handler om å ødelegge alt USA står for og bygge et kommunistisk utopia, sier han.

<strong>POLOBRÅK:</strong> Gruppa Proud Boys har lagt sin elsk på svarte og gule poloskjorter fra merket Fred Perry. Fred Perry vil nå ikke selge poloskjortene i USA, av frykt for å bli assosiert med organisasjonen. Biggs sier han hater poloskjorter. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
POLOBRÅK: Gruppa Proud Boys har lagt sin elsk på svarte og gule poloskjorter fra merket Fred Perry. Fred Perry vil nå ikke selge poloskjortene i USA, av frykt for å bli assosiert med organisasjonen. Biggs sier han hater poloskjorter. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil slå alle som sier det ikke er en organisasjon i trynet. De har ikke jobber, og reiser rundt hele i hele landet for å lage kvalm. Det er struktur og folk overalt

- Dere er kalt en hatgruppe …

- Ja, altså. Jeg hater kommunister. De er ikke folk. Jeg liker folk generelt, men hvis du slår meg, kommer jeg til å hate deg.

«War boys»

Biggs snakker fort og høylytt. Han har selv et radioprogram med flere andre Proud Boys-profiler. De kaller seg War Boys, og består også blant annet av organisasjonens leder Enruiqe Tarrio.

<strong>«WAR BOYS»:</strong> Slik ser plakaten for Proud Boys-podcasten ut. Cassie Miller, senioranalytiker i organisasjonen Southern Poverty Law Center, er klar på at Proud Boys er voldelig, kvinnefiendtlig, antimuslimsk og at flere har bånd til hvit makt-bevegelsen.
«WAR BOYS»: Slik ser plakaten for Proud Boys-podcasten ut. Cassie Miller, senioranalytiker i organisasjonen Southern Poverty Law Center, er klar på at Proud Boys er voldelig, kvinnefiendtlig, antimuslimsk og at flere har bånd til hvit makt-bevegelsen. Vis mer

Samtidig bruker presidenten ordet «Trump army» i markedsføring på nettet. Det «nye» høyreekstreme USA har bare de siste månedene satt en støkk i landet.

Departementet for innenlands sikkerhet i USA konkluderte seinest forrige uke at hvite rasister og høyreekstremister nå utgjør den største sikkerhetstrusselen i landet.

Nylig ble den ekstremistiske gruppa Wolverine Watchmen pågrepet av FBI for å ha lagt planer om å kidnappe Michigan-guvernør Gretchen Whitmer. De skal ha planlagt en borgerkrig.

- Liker ikke Trump

Og hva sier Trumps ord om slike type grupper?

- Jeg liker ikke Trump. Jeg liker at han er morsom … Han er ikke en typisk politiker, men han er veldig god på gjøre venstre forbanna og jeg elsker det. Han burde egentlig bare slutte å klage på media og gjøre jobben sin, sier Biggs igjen.

- Hvordan tok du ordene «stand back and stand by»?

- Det er trolig bare en blemme. Jeg gir faen i om Trump liker oss eller ikke eller vet hvem vi er. Han er en milliardær, han kommer aldri til å bli angrepet i opptøyer eller leve livet som oss. Han lever på et annet nivå. Skal jeg stemme på ham? Ja, men jeg gir faen i om han liker meg eller, sier Biggs.

- Lære seg en lekse

- Dere anklages for å være voldsforherligende.

- Vi oppfordrer til selvforsvar. Kødder du med oss, finner du ut hvor mye vi vil banke deg. Vi vil gjøre det med klasse og ære, sier Biggs.

Ifølge Biggs tjenestegjorde han i ti år i militæret, og var i både Irak og Afghanistan etter at han vervet seg etter 11. september. Ifølge ham måtte han «kaste en gutt som trengte en lærepenge opp mot veggen nylig».

- Ja, jeg vil kaste deg gjennom en vegg om du prøver deg. Jeg gjorde det med en som rørte meg her. Jeg likte det ikke, og jeg følte meg dårlig, men noen må lære seg en lekse.

Voldsforherligelse

Men Biggs nekter for at gruppa er voldelige, og sier følgende om medlemmene.

- De fleste av gutta vil bare komme seg vekk fra ungene og kona litt. Vi vil også gjøre en forskjell. Vi er alfahanner og noen som ikke er redde for å bli møkkete. Ser jeg en dame som får bank, så griper jeg inn. jeg sitter ikke som en pingle og ser på eller filmer det, sier han.

Cassie Miller i SPLC er imidlertid klar på at Proud Boys bader i voldsforherligelse og nasjonalistiske ideer.

- De er antimuslimer, anti-innvandring og ekstremt kvinnefiendtlige. På grunn av sin tro på mangfold og likhet, er venstresida regnet som Proud Boys' fremste fiende. I flere år har det kjempet en politisk kamp i gatene mot venstresida og antifascister. Taktikken er alltid den samme. De holder et arrangement i en progressiv by som Portland hvor de har mål å skape voldelige konfrontasjoner med motdemonstranter. Så skylder de på venstresida for all vold og presser på for at deres politiske motstandere skal undertrykkes mer, sier hun.

- Burde være skremt

- Forstår du at folk blir skremt når dere kommer med skuddsikre vester og våpen?

- Ja, og det burde de, sier Biggs.

Han sier at han vil lokke personer på venstresida til å bli sinte på ham. Han har lyst til å provosere og akselerere den allerede brutale stemningen.

- Har du tenkt på å bare prate med dem?

- Vi er forbi å prate. Det er ikke noe mer sivilisert samtale å ha.

- Hva er steget etter det?

- Det kan være vold. Vi vil være mye hardere med dem. De er allerede voldelige med oss, sier Biggs.

- Taper han, taper han

- Hva skjer om Trump taper og om han taper knapt?

- Da taper han. Sånn er det bare. Vi får i så fall vente fire år og håpe vi får inn en annen. Blir det borgerkrig, så kommer det fra venstre, hvis Trump vinner. De trener for det. Vi har ikke noe sånt.

- Folk sier mye dritt på internett. Det er falske krigere. mange prater dritt uten å mene det og vil tøffe seg. Ingen av dem kommer til å gjøre noe. De fleste sitter feite og late på sofaen.

- Folk kan ha syke tanker i hodet og tenke at de vil drepe og voldta folk, men du kan ikke vite det, sier Biggs.

- Jeg er lei av vold og drapstrusler, men til det er slutt, er det bruk for meg, sier Biggs, som hevder han heller bare vil drikke øl.

- Du synes ikke du er en del av problemet?

- Nei, jeg er en del av løsningen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer