Menneskeelskerne

Er dette et passende tidspunkt å framstille turbokapitalister som menneskehetens velgjørere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For drøyt ett år siden var «Dirty Sexy Money» en av de mest populære seriene på amerikansk fjernsyn, en usjenert utforskning av livet til de virkelig rike på Manhattan. Men i takt med stadig dårligere nyheter fra et oppblåst Wall Street, gikk seertallene ubønnhørlig nedover. I november kansellerte ABC serien. Det ble med to sesonger for Donald Sutherland og kompani. Den økonomiske krisen hadde fått sitt første store fjernsynsoffer.

Nå er konkurrenten NBC i ferd med å klargjøre en ny dramaserie med søkkrike forretningsmenn i hovedrollene. Det har fått mange til å undre om sjefene i stasjonen ikke har fått med seg mentalitetsendringen de siste månedene. Få ting er for tiden like usexy som dresskledde finansfolk, og «The Philanthropist» handler om nettopp en slik. Forskjellen er bare at dette er en mann med sosial samvittighet av Bonos og Bill Gates’ kaliber. En riking som tilbringer mer tid i Rwanda enn på Ritz.

I NORGE HAR vi en inngrodd skepsis mot spektakulære forretningsmenn. Er det virkelig en kunst å tjene penger? Eller dreier det seg om å være tvers gjennom grådig, hensynsløs og samvittighetsløs? Slik forklares også den filantropiske vendingen som en del søkkrike næringslivsledere og finansfolk tar etter å tjent mer penger enn de noen gang ville hatt mulighet til å forbruke: Å ja, så nå får dere plutselig øynene opp for at det lever andre mennesker i denne verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer