Menneskehandel?

Norske fotballstjerner slåss med sine klubbdirektører og -trenere om å få komme til utenlandske profflag. Der venter inntekter i mangemillionerklassen. I det siste har vi fulgt dragkampen mellom Rosenborgs Sigurd Rushfeldt og Runar Berg og Stabæks operasyngende keeper, Frode Olsen, og deres arbeidsgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske Marseille ville betale 15 mill. kroner for Sigurd Rushfeldt, men det var for lite, sa Rosenborg. Deretter bød den fallerte portugisiske storklubben Benfica, og partene ble enige om 30 mill. kroner. Rushfeldt får minst 20 mill. i lønn over fire år. Men Benfica er blakk, og hele handelen kan gå i vasken. Kanskje må Rushfeldt fortsette å vantrives med sin skarve millionlønn i Rosenborg?

  • Egil Drillo Olsens nye klubb, Wimbledon, ville betale fem mill. kroner for Frode Olsen. Han er over 30 og vil raskest mulig tjene noen millioner på tampen av sin karriere. Men Stabæk-ledelsen sa tvert nei. Å verdsette Frode Olsen til fem millioner er som å taksere huset hans til 400000 kroner, sa Ingebrigt Steen Jensen.
  • Runar Berg går til italienske Venezia. Han får minst 18 mill. kroner i lønn på tre år. Fra 1. juli var han fri mann. Da gikk hans kontraktstid med Rosenborg ut. Bosman-dommen gir en spiller uten kontrakt rett til å gå gratis til en annen klubb og stikke alle overgangspengene i egen lomme. Men vil Venezia ha Berg før 1. januar, må han kjøpes fri. Det kan bli dyrt. I Rosenborg-brakka på Lerkendal styrer herrene Nils Arne Eggen, Nils Skutle og Rune Bratseth. De bøyer ikke nakken for noen.
  • - Jeg aksepterer spillernes avgjørelse, men jeg respekterer den ikke, sier Nils Arne Eggen til Aftenposten og understreker at dette skjer meget mot hans vilje.

- Men jeg må avfinne meg med at livegenskapet er opphevet i Norge, sier han.

  • Eggen vet mye om dette og har tatt seg godt betalt for sine kunnskaper, vel å merke på vegne av Rosenborg. Et syttitall norske fotballspillere har etter hvert gått til utenlandske klubber. Noen av de aller dyreste er solgt fra Rosenborg. Mest fikk klubben for Vegard Heggem, drøyt 40 millioner kroner.
  • I internasjonal sammenheng er norske overgangssummer lommerusk. Øverst på lista over verdens dyreste spillere står italieneren Christian Vieri, som nylig ble solgt fra Lazio til Inter Milan for vanvittige 394 mill. kroner. Det betyr en kilopris på drøyt 4,6 mill. kroner for 26-åringen. Vatikanet rykket ut og mente grensene for anstendighet var passert. I en harmdirrende uttalelse fra pavestolen ble overgangssummen til Vieri erklært som umoralsk, en hån mot alle fattige mennesker i verden.
  • Noe tilsvarende kan vi neppe vente fra den norske kirke, men kanskje verdikommisjonen bør følge med her hjemme? Utenlandske agenter driver intens jakt på norske fotballspillende guttunger helt ned til 15-årsalderen.

Forleden takket en norsk 16-åring nei til millionkontrakt i utlandet. Men lovende norske 17-åringer søker lykken som proffspillere i Nederland og i Frankrike.

  • Fotball er en verdensomspennende TV-sendt underholdningsindustri med stjerner som til dels har utkonkurret popidolene. Lønnsnivået i utlandet og Bosman-dommen har gitt gode norske spillere kort de har visst å benytte. Rune Bratseth hevder at lønningene i norsk toppfotball har økt med 300 prosent de siste to årene. Gjennomsnittslønna i Rosenborg var over en million i fjor. Skeid har råd til å betale bare 200000 til sine. 12 av 14 eliteserieklubber er i realiteten aksjeselskaper. Spillerne og deres ferdigheter er blitt selve varen.
  • Prisnivået på fotballspillere i utlandet er hinsides. Lønningene i norske toppklubber er også i utakt med annen norsk virkelighet. Vi beklager ikke at livegenskapet er opphevet, men vi har stor sans for mye av det Nils Arne Eggen forsøker å forsvare. Han er ingen from uskyld, men har flere gode poenger når han arrig taler den pengeblinde fotballgalskapen midt imot og framhever klubblojalitet og norsk virkelighet. Han har nok tapt, men han har vår sympati i en tid da det er stoff i lokalavisa at Brennhaug lar Ola Plassen gå gratis til Otta.