- Menneskeheten begår selvmord

Prins Charles tramper igjen inn på den politiske arenaen og bruker svært sterke ord for å beskrive verdens miljøproblemer.

SLÅR ALARM: Prins Charles, her under en treplanting i Australia for to uker siden, er opprørt over verdens håndtering av miljøproblemene. Foto: Tracey Nearmy / REUTERS / NTB SCANPIX
SLÅR ALARM: Prins Charles, her under en treplanting i Australia for to uker siden, er opprørt over verdens håndtering av miljøproblemene. Foto: Tracey Nearmy / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske tronarvingen tok oppsiktsvekkende hardt i da han i går beskrev verdens klima- og miljøproblemer.

- Menneskeheten og jorda vil snart lide grufulle konsekvenser. Det er derfor selvmord i massivt omfang å overkjøre kontrollmekanismene og så skjødesløst sprenge naturens nødvendige grenser som vi gjør, sa prins Charles.

Uttalelsene falt på en gallamiddag på International Green Awards i Storbritannia, der han ble tildelt en pris for livsvarig innsats for miljøkampen, ifølge The Independent.

Prisvinneren pekte mot utarmingen av forrådene av fossilt brenser og rent vann samtidig som klimaet trues av at enorme mengder CO2 ennå pumpes ut i atmosfæren.

- Desto lenger vi fortsetter å ignorere hva som skjer og fornekter hva som vil skje i framtida, desto mer voldsomt vil vi dømme våre barnebarn og deres barn til en uutholdelig giftig og ustabil eksistens. Vi må simpelten snu, sa Charles i den forhåndsinnspilte talen.

- Nå er det underbygget Han mener også at verden nærmer seg et «fryktinngytende punkt der det er for seint å snu» og at nye generasjoner står overfor ei framtid som er så ille at den ikke er mulig å forestille seg.

Prinsen har aldri lagt skjul på sin støtte til miljøbevegelsen, men selvmordsbemerkningen og de smått apokalyptiske framtidsvisjonene regnes som langt mer politiske enn tidligere kommentarer. I går ga han også seg sjøl en klapp på skuldra for framsynthet i miljøspørsmålet.

- Jeg ble kalt grinebiter. Men nå har den intutive følelsen blitt underbygget av en mengde vitenskapelige bevis på alle tenkelige felt som bekrefter at vår rådende framferd har en svært uønsket effekt på naturen, sa Charles ifølge The Independent.

Presset ministre Kraftsavlene kommer bare en måned etter at prinsens politiske aktivitet forrige gang var et tema. Da kom en endelig høyesterettsbeslutning som forbyr offentliggjøringen av flere brev Charles skrev til en rekke statsråder på midten av 2000-tallet.

De personlige brevene ble kjent i 2009, men et forsøk på å få dem frigitt ble stanset av justisministeren, som betegnet ordlyden som «spesielt ærlig» og uttalte at brevene sto i fare for å underminere prinsens nøytralitet.

Også Høyesterett mener nå at publisering av brevene ville ført til «alvorlig skade» på Charles' politiske nøytralitet og mulighet til å lede landet som en nøytral konge i framtida.