Menneskeheten vil være utryddet om hundre år

Det spår australsk forsker.

 UTRYDDET. Menneskeheten kan komme til å være utryddet om hundre år, tror den australske forskeren Frank Fenner. Foto:Cheryl Ravelo/Reuters/Scanpix
UTRYDDET. Menneskeheten kan komme til å være utryddet om hundre år, tror den australske forskeren Frank Fenner. Foto:Cheryl Ravelo/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mens mange forskere verden over er opptatt av å diskutere hva vi kan gjøre for å bremse klimaendringene, mener den australske forskeren Frank Fenner at tida for å reversere utviklingen allerede har løpt ut.

-Vi kommer til å bli utryddet. Samme hva vi gjør nå, er det for seint, sier han til nettstedet The Australian. 

Og Fenner burde vite hva han snakker on. Mikrobiologiprofessoren er professor emeritus ved Australian National University, har mottatt flere tunge forskningspriser og har vært forfatter eller medforfatter av over 20 bøker 

Forbruk Ifølge den australske forskeren er det vårt eget «ukontrollerte forbruk» sammen med en voldsom befolkningsvekst som kommer til å ta knekken på oss.  

Ifølge FN vil jordas befolkning vokse til 6,9 milliarder mennesker i år, og dette, kombinert med at arbeidet med å kutte i utslippene av klimagasser går svært sakte, gjør at Fenner er pessimistisk på vegne av menneskeheten.  

-Arten Homo Sapiens vil komme til å bli utryddet, kanskje allerede i løpet av de neste 100 åra, spår han.  

Ny tidsalder Den anerkjente professoren mener at eventuelle tiltak for å få ned klimautslippene bare vil utsette det uunngåelige.  

Ifølge Fenner har jorda gått inn i en ny tidsalder. Denne tidsalderen begynte med den industrielle revolusjon, der menneskene begynte å påvirke klimaet på samme måte som isaldere og kometer hadde gjort tidligere.

I tillegg til klimaendringer, tror den australske mikrobiologen dessuten at befolkningsveksten kommer til å føre til flere kriger.

 — Etter hvert som befolkningen fortsetter å vokse og når sju, åtte eller ni milliarder, vil det bli flere kriger om mat, spår han. 

Optimist Men ikke alle forskere er like pessimistiske som Fenner. Den pensjonerte professoren Stephen Boyden, som også er en kollega av den australske mikrobiologen, har et mer optimistisk syn på framtida til menneskearten.

— Fenner kan ha rett, men mange av oss har fremdeles håp om at de tiltakene som må til for å få til en bærekraftig utvikling skal være mulig å få til, sier han til Daily Mail.

 KLIMAUTSLIPP.  Utslipp av klimagasser kan komme til å ta knekken på menneskeheten. Foto:Khaled al-Hariri/Reuters/Scanpix
KLIMAUTSLIPP. Utslipp av klimagasser kan komme til å ta knekken på menneskeheten. Foto:Khaled al-Hariri/Reuters/Scanpix Vis mer