- Menneskelig svikt, ikke naturens skyld

Geolog mener myndighetene er skyld i det gigantiske «synkehullet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Selv om det er fem dager siden et helt veikryss og en treetasjes bygning ble slukt ned i et hull i Guatemala by, har ikke frykten lagt seg hos innbyggerne.

Og grunnen er enkel:

Det samme skjedde nemlig for tre år siden. Og advarslene etter den gang er ikke blitt fulgt opp. Nå frykter de at byen skal bli rammet av flere «synkehull».

Har ikke penger Den Guatemala-baserte geologen Sam Bonis mener at dette ikke er et naturfenomen. Han sier ulykken kunne vært unngått, dersom myndighetene - spesielt med tanke på det som skjedde i 2007 - hadde tatt nødvendige forholdsregler.

- Myndighetene har ikke penger å bruke på dette, men de er nødt til å finne måter å inspisere rørsystemet på, sier Bonis til National Geographic.

Opprinnelig fikk den tropiske stormen Agatha skylda for hulldannelsen i hovedstaden. Den har helt sikkert medvirket til det, men Bonis mener det blir feil - og for enkelt - å bare forklare det med vær og natur.

Guatemala by er nemlig bygget på pimpstein, som dannes under lavautbrudd. Dem har det vært mange av i området opp gjennom historien, og grunnen er derfor veldig løs.

- Pimpsteinen er løs, den har ikke hardnet til stein ennå. Den lar seg lett erodere, spesielt av raskt rennende vann, sier Bonis.

Gamle rør Og det rant mye vann i Guatemala by da Agatha herjet forrige helg. Rørsystemet i byen er gammelt, og feil blir ikke reparert, ifølge geologen.

TOK ETT HUS: De andre bygningene slapp med skrekken - så vidt. Foto: REUTERS/Daniel LeClair
TOK ETT HUS: De andre bygningene slapp med skrekken - så vidt. Foto: REUTERS/Daniel LeClair Vis mer

Han mener dessuten at reguleringen av nye boliger er og har vært svak - og at det derfor kan være store områder i Guatemala by som fortsatt er i faresonen. Bonis var med i et utvalg som anbefalte myndighetene å granske rørsystemet i byen etter ulykken i 2007, men lite har skjedd.

Rapportene på dybden av hullet varierer. Noen mener det er 30 meter dypt - andre hevder det er så dypt som 100 meter. Bonis er uansett klar på at det ikke må kalles et synkehull, for det oppstår steder hvor grunnen er fast og hard, noe som ikke er tilfelle i Guatemala by.

Han er likevel mer opptatt av innbyggernes sikkerhet enn hva man skal kalle det svarte hullet i byen. Bonis tror nemlig at dette kan skje igjen.

- Jeg misunner ikke myndighetene nå, for dette kan fort skje igjen. Det kan nesten skje hvor som helst i byen, sier geologen.

SKUMMELT: En soldat kikker ned i det skremmende hullet. Foto: REUTERS/Daniel LeClair
SKUMMELT: En soldat kikker ned i det skremmende hullet. Foto: REUTERS/Daniel LeClair Vis mer